När det som inte får hända, händer…

Efter att ha firat midsommar hela dagen igår så tyckte jag det var dags att ge hundarna lite uppmärksamhet idag, så jag åkte ut på klubben och umgicks en stund med husvagnsfolket och passade på att träna valparna en stund var. Sedan blev det lite lätt träning med Bella, Lexie och Molly.

Bella var märkbart påverkad av gårdagens värme och den som var på väg fram i förmiddags. Så vi körde ett kortare pass lydnad först och sedan lite lätt agility med lätt linjearbete och slalom.
Molly jobbade på jättebra med säkerhet i slalom, linjearbete och även lite lättare ”svängövningar” för att tighta in henne i svängarna. Efteråt blev det även ett pass lydnad med henne också, fotgående och ställande under gång. Hon är en så jäkla härlig hund!
Med Lexie tränade jag att hon ska ta slalomingången på första försöket och sedan stanna kvar i slalomen när jag springer ifrån henne, gör byten eller bara ramlar omkull 😉 Jag valde att använda bågarna i börjar och slutet för att hjälpa henne lyckas med uppgiften. Hon jobbade jättebra och utförde uppgiften som jag hade hoppats!

DSC_0387

Efter en sväng till affären så tänkte jag att jag passar på att stanna till på det lilla tivolit som är i stan och träna lite ljud och rörelse med valparna. Tog först ut Willow och hade väl bara hunnit 10meter från bilen och knappt närmat mig tivolit när det kommer en lös schäfertik springande och flyger på Willow. Jag hann inte se den komma då jag höll på att plocka upp lite godis och Willow hann ännu mindre se den då hon gick och tittade på mig. Den tacklade omkull henne i gruset och mitt enda fokus var att få upp henne då schäfern hade allt annat än vänliga signaler med sitt utförande.

Jag får upp henne i famnen och vänder ryggen åt hunden, ägarna och annat folk medans hon skriker av chock och låter henne skrika av sig utan att säga ett ord eller ge henne uppmärksamhet. Någonstans fann jag det lugnet inom mig att bara håll om henne, inte skrika åt varken hunden, ägaren eller bygga på hennes chock genom att börja ex. trösta henne, titta igenom henne efter sår eller liknande. Mamman till barnfamiljen som kom samtidigt kom fram till mig och frågade om det gick bra, all heder åt henne! När Willow lugnat ner sig och slutat hyperventilera så vände jag mig om och möter ägaren:
”Hon slet sig, hon såg nog inte ens att det var en valp förens hon redan kommit fram”
Vid det här laget hade kvinnans son/yngre pojkvän satt sig på hunden som dom kastat omkull på sidan några meter ifrån, där låg den och hyperventilerade och var upprörd. Hon frågade om det gått bra och jag svarade att jag ska kolla om en stund när vi kommit ur situationen, och sen började jag gå därifrån varpå kvinnan säger åt mig att ta henne och gå fram och låta henne nosa på schäfern undertiden den ligger där nertryckt. Jag svarade nej och att jag vill låta henne komma därifrån och glömma det som hänt, då säger kvinnan åt mig att jag kommer förstöra min hund och att den kommer bli rädd för andra hundar om den inte får komma fram och nosa på schäfern. Jag säger vänligt men bestämt att jag inte vill göra det, jag vill bara gå därifrån och leka upp Willow och låtsas som om ingenting har hänt. Kvinnan fortsätter hävda att jag kommer få problem med min hund hela hennes liv…?  Jag nämner att jag är instruktör och vet hur jag ska träna mina hundar varpå hon kastar ur sig ”Ja, då borde du veta bättre!”.
”ursäkta. Men om du håller koll på din hund och tränar på ditt sätt så tränar jag mina hundar på mitt sätt och åker och träffar lite snälla schäfrar som jag kan lita på” sa jag fortsatt vänligt men bestämt och gick därifrån..

Jag släppte ner Willow några meter längre fram och tog fram en hel näve godis och berömde alla kontaktsökande hon gjorde med mig med allt och lite till, svansen kom fram mellan benen ganska omgående och hon bjöd både på beteenden och hoppade upp på olika underlag och liknande. Hon hälsade även på en man självmant och jag lät henne vara lite ouppfostrad i det läget. Det blev bara en kort vända på några minuter då det gick åt väldigt mycket energi när hon blev påhoppad och jag ville inte att hon skulle bli trött och misslyckas i det läget. Gick samma väg tillbaka, och hon gjorde en båge precis där hon blev påflugen (då det luktade kiss och tömda analsäckar där). Hade jag haft mer godis och personerna med schäfern hade gått därifrån så hade jag gått ett par gånger fram och tillbaka där, men då schäfern fortfarande var kvar inom synhåll så valde jag att gå till bilen och äta lite mer godis.

Jag kan vara ganska glad att jag valde att ha Bella kvar i bilen, hade tänkt ta med henne ut som stöd ifall hon skulle tycka något var lite obehagligt. Hade jag haft henne med ut så hade vi nog slutat hos veterinären, då Bella hatar schäfrar och hon tvekar inte att svara på en inbjudan till slagsmål.

Är även lite tacksam för att jag valde att ta ut Willow först, visst hon har redan lite problem med hundmöten sen en tidigare incident och vi håller på och jobbar med det, och inte trygga Wilse, för två osäkra valpar är inte kul! Jag tänker inte måla fan på väggen, för om jag sänder ut negativa tankar och osäkerhet kommer vi säkert få problem med andra hundar. Så det är positiva tankar som gäller och redan imorgon åker vi ut på klubben och tittar på söktävlingar och lite lydiga schäfrar.

Hon har dock varit lugn hela eftermiddagen, inga överdriva beteenden eller annat. Dom har fått tugga märgben, leka och bara vara.

IMG_3829

ps. tog aldrig ut Wilse. dels då även jag blev trött i huvudet och dels för att jag inte vågade riskera att dom tappade kontrollen igen…

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *