Live as you Learn

Måste man Leva som man Lär?
Nej det måste man inte.

När jag tränar mina hundar så tränar jag dom på ett sätt som passar mig och dom, men när någon ber mig om hjälp eller när jag håller kurser så lär jag kanske inte alltid ut det som jag använder själv. Av den enkla anledningen att jag känner inte ekipaget framför mig, jag vet inte deras styrkor och svagheter, mina egna hundar däremot känner jag i princip utan och innan så jag vet vilka metoder som funkar eller inte funkar för oss. Det jag lär ut funkar på dom flesta hundar, kanske inte på alla, men dom flesta. Dom som det inte funkar på dom får jag helt enkelt hitta på andra metoder till.

2015Som t.ex. Här om dagen la jag ut en film på instagram där Willow går över balansbommen, och det blev några kommentarer om det och jag älskar diskussioner så jag svarade snällt på dom.

För mig är det inte agilityträning jag håller på med då det inte finns några tankar på att Willow ska bli agilityhund, däremot gör jag det gärna för miljöträning. Att gå över balansen är för mig en bra självförtroende övning för mina valpar, MEN ha nu i baktankarna när ni läser detta att jag är inne på hund nr 11 och 12 i ordningen och alla mina tidigare hundar har tränat agility på olika nivåer så jag vet precis vad jag håller på med. När jag lär ut så säger jag att man ska vänta tills valpen är ca 1år och man får hjälp av en instruktör, just av den enkla anledningen att hunden inte ska bli rädd för balansen för att man misslyckat då man inte vet vad man gör. Till er nybörjare säger jag bara: Hoppa upp på stenar och stubbar i skogen och lär eran hund balansera, vänta med balansen.

Det roliga i det hela är att hade jag lagt ut en film där hon går på en lika hög stenmur så hade troligtvis ingen reagerat, men att använda agilityhindrena för miljöträning är lite no-no i mångas ögon. Men åter igen: Jag vet vad jag gör. Jag har alltid en back-up-plan i bakhuvudet. Nu passar jag också på att belöna henne på kontaktfältet för att skapa ett intresse av att vara där, så slipper jag träna det senare i livet om jag blir sugen på agility. MEN det är även något jag kommer ha nytta av i lydnaden, för hon ska ex. kunna ligga i rutan tills hon får ett ”start-kommando”, eller vänta vid konen tills hon fått ett ”start-kommando”.

Kelly 8Månader

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *