I’m Back!

Mys

Det är dags att ta tag i det här med bloggandet igen.
Bloggen fungerar lite som min träningsdagbok, jag kan skriva ner mina tankar både före och efter träning.
Träningen brukar bli mycket mer effektivare när man får skriva av sig lite, så i ett försök att komma igång igen så kör vi!

I Helgen åker vi till Karlstad på Lydnadskurs för Heidi Billkvam, ska bli så kul! Helst hade jag ju velat ha Vikki med mig, men hon ligger ju där hon ligger så i helgen ska Lexie förhoppningsvis skina. Vi ska se om Heidi kan hjälpa mig trycka på lite knappar på Lexie.

Just nu lägger vi fokus på att träna in sådant hon borde kunna, för att få ut så mycket som möjligt på kursen så jag förhoppningsvis slipper åka på kurs och träna det som jag redan kan. Så det blir lite störningsträning på fokuset, lite starter i fotgåendet, ingångar och stadga i stå/ligg. Varvar det med att träna kedjor, dom ack så viktiga kedjorna.

Vi är alldeles för duktiga på att gå ut och träna varje moment, och sedan belönar vi som idioter mellan momenten med leksak och godis. Vad händer om vi alltid gör så här? Jo när vi kommer ut på tävling så förväntar sig hunden att få sin belöning mellan varje moment, när det inte händer så får vi en väldigt besviken hund. För en del hundar krävs bara en tävling för att dom ska bli ”förstörda” och andra hundar kämpar på dom första tävlingarna och sedan börjar hunden ”gå ner sig” och bli sämre och sämre..

Jag kan också erkänna, jag är dålig på att träna kedjor. Jag har blivit bortskämd med Vikki, hon är alltid lika glad och för henne är den sociala belöningen väldigt högt prioriterad så ett par klappar i sidan och ett rejält ”braaaa” sen är hon redo att göra nästa moment. Men sen har vi Lexie, hon är inte alls den typen av hund. Hon är en känslig och högaktiv hund som behöver mer stöd, rutiner och planerad träning, och kedjorna är en del av rutinen: Vi måste ha en socialbelöning mellan momenten som hon accepterar och vet att det är ett ”smakprov” på belöningen som kommer efter sista momentet är genomfört.

Och för att hon inte ska misslyckas så tränar vi små kedjor med sånt jag vet att hon kan, för jag är inte ute efter detaljträningen. Jag är ute efter att hon ska lyckas, helheten. Ett exempel på en kedja:
a) Fotgående 4meter, helt om, fotgående 4meter, halt.
Socialbelöning.
b) Inkallning, utan ingång
Socialbelöning.
c) Hopp över hinder, med ingång
Slutbelöning.

Tre moment tycker jag är ganska lagom till en början, då har jag två chanser att få till en bra socialbelöning och en lagom uthållighet innan hunden ”går ner sig” eller ”speedar upp”.

Men nu så är det dags att inta sängen.
Tack för att ni läste!

Lexxan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *