Iza

Bästa terrier’n, de är Iza det!
och det här är hennes historia, som hund nummer tre:

iza

Iza är ju inte min hund, Iza bor och tillhör min kusin men jag har varit delaktig i Iza’s liv sedan Malin (min kusin) hämtade henne när hon var 8veckor.

När Malin bestämt sig för att köpa hund så satt jag i hennes lägenhet och gick igenom alla raser med henne, hon ville ha en liten hund som hon kunde ha med sig överallt och även hänga med i stallet då hon hade häst på den tiden. Vi tittade faktiskt på Lhasa apso först, men sen fick hon napp på sin dåvarande lärare som hade jack russell valpar efter sin hanhund och sen kom Iza.

8 Veckor

Iza har stamtavla från JRTCGB (Jack Russell Terrier Club of Great Britain), det är ingen SKK-ansluten klubb så Iza är i SKK’s ögon en blandras, när Iza kom var JRT en så pass ny ras att dom hade en öppen stambok, och man fick mönstra in JRTCGB-hundarna på den tiden och få en godkänd stamtavla. Men pga att Iza föddes med ett kraftigt överbett, och att öronen aldrig la sig ner tillsammans med att hon är en relativt tunn tik så brydde vi oss aldrig i att försöka.

2006

Iza har även hon varit en väldigt lätt hund hela sitt liv, under hennes uppväxt hade vi inga nämnvärda problem. Hon blev rumsren fort, hon smet aldrig, hon var inga problem att ensamträna osv. Tyvärr blev Iza någon gång under sin uppväxt skotträdd, något som följt med henne hela livet. Hon springer gärna och gömmer sig men är hon lös får man stopp på henne så man kan koppla henne/bära hem henne.

2007

Vi började tidigt med agility, på den tiden tävlade jag Thea och Malin hade ansvar över Iza’s tävlande. Iza hängde även med till stallet och skuttade runt på ”stallbacken” tillsammans med lantbruksdjuren som fanns i stallet, hon blev dock aldrig någon hund som följde med ut på ridturerna, men en perfekt ”gårdshund”.

Malin lämnade lägenheten i Rättvik och flyttade hem till Mora, där blev Malin gravid och i denna veva tog jag över Iza’s tränande och tävlande eftersom min kusin bara blev större och större. Iza fick en lillhusse, och det var heller ingenting som bekymrade Iza.

2010

Lägenheten blev sen för liten och det blev ett husköp för min kusin, Iza fick nu en hel gård att äga! Gården låg bredvid en relativt trafikerad byväg, men det var inga problem för Iza. Hon ligger så snällt kvar ute på gården och tittar på allt som händer, hundar går förbi, cyklister, barn osv. Iza stannar snällt kvar på gården och springer aldrig dit.

Under denna period tävlade jag och Iza en hel del, och resultaten började ramla in! Iza är en dunderkul hund att tävla, hon gör alltid sitt bästa och är både lättstyrd och med en hel del fart under tassarna.

2012

Någonstans i denna veva har våran hundflock blivit ganska stor, och här kommer My in i bilden och får låna Iza för tävling och ännu mer resultat ramlar in! Iza älskar My, och gör vad som helst för henne och My är den perfekta föraren för Iza, hon kom in ganska sent i Iza’s liv och hade dom lärt känna varandra många år tidigare hade dom nog hunnit avklara flertalet SM tillsammans vid det här laget, det är jag övertygad om!

Vintern 2012/2013 springer Iza in i en byrå hemma då hon blir så överlycklig över ett besök som kommer och får ett handtag rakt in i skulderbladet och blir blockhalt. Hon vilar hela vintern och jag är övertygad om att hennes karriär är slut, men Iza repar sig och visar att hon tänker då fasen inte ge upp! Hon kommer åter och väljer att vinna kvaltävlingen till Doggy Proffessional Agility Cup tillsammans med My och blir kvalad till Göteborg, som hon var tillsammans med mig året innan.

DPAC 2014

Idag vilar Iza sig i form, hon har kommit upp i den åldern att hon vill helst ligga och sova i solskenet. Men hör hon My, eller om bilen svänger in på gatan till en brukshundsklubb (ja, Iza hittar till alla brukshundklubbar i dalarna) då jäklar kan inga krafter i världen få stopp på henne!

DPAC Finalen

Iza fyller 11år i sommar, och dagarna efter är det planerat att hon ska iväg och tävla U-SM i agility med My. Och så länge Iza vill, så kommer hon att få tävla agility. och den dagen inte längre benen bär, så kommer nog Iza ta sig fram ändå om man sätter henne i närheten av ett agilityhinder.

Bästa lilla Flizan, låt oss fortsätta skapa historia!

Flizan <3

Tillsammans med sin Favorit, Thea:

IMG_1367 - Kopia

IMG_4899 - Kopia

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *