Vallhundskurs

När man har många bollar i luften så får man välja bort en del, och trots att jag tycker det är skönt att skriva av mig allt jag upplever så hinner jag inte riktigt med ibland, eller just nu.

Helgen som var så for jag och Jessika (agilitystollare.wordpress.com) till Frida Greis på vallhundsläger. Jag tog med mig både Vikki och Lexie, men med fokus på Vikki. Lördagen var helt okej väder att valla i, lite blåsigt för min smak kanske men inga djur ”gick varma” i alla fall. Började i 25an med Vikki, i ungefär 2minuter innan Frida sa ”Jag har sett det jag behöver se, du ska vara ute på fältet”. Sagt och gjort, så hela lördagen tillbringade jag med att öva hämt, jag fick lämna henne och gå ut och sedan kalla henne mot mig för att markera för henne VAR jag ville att hon skulle satsa på när jag skickade ut henne på hämt. Lite svårt i början, då jag tidigare jobbat mycket med press att hon ska jobba ifrån mig och inte med att hon ska jobba emot mig. Det kändes väldigt bra då Vikki blev mycket mer lyhörd på mig!

IMG_3331

Sista passet på dagen gav jag dock till Lexie då jag ville avsluta bra med Vikki och inte köra slut på henne, hon gjorde också ett kanonhämt och då jag vill jobba med positiva minnesbilder så valde jag att avsluta när det gick som bäst! Lexx då? Torsdagen innan vi åkte var första gången Lexie vågade gå ut på andra sidan fåren själv, och det var den minnesbilden hon hade med sig in i fårhagen på lördagseftermiddagen. Hon gick in med rätt attityd och började jobba direkt med fåren, jag kunde släppa linan och bara gå runt. Lexie är ju en oerhört mjuk hund, så bara man harklar sig så lyssnar hon och lägger sig ner eller flankerar ut.

Lexie

Jag och Jessika hade planerat att sova i bilen under natten, men våra nyfunna vänner på lägret hade hyrt ett vandrarhem med 8sängar, så vi blev välkomna in dit och det var tur för under natten ösregnade det. Men 5tjejer och 6border collies som knappt känner varandra i ett rum var inga som helst problem! Lexie tillbringade natten längst ner i min sovsäck… (Ja, hon är inte som alla andra den där lilla)

Söndagen regnade det mer eller mindre hela förmiddagen, men framåt eftermiddagen med det uppehåll tack och lov. Jag och Vikki jobbade med att ta oss runt VP-banan, fick många värdefulla tips och tankar på hur jag ska tänka när jag går. Och sista vändan gick det kanonbra verkligen!

Fålla in

Jag måste bland annat sluta tänka lydnad, och tänka mer vallning. I lydnaden är det korta, snabba, lite hårda kommandon som ger poäng, i vallningen är det tvärtom. Så när matte andas, och säger ”liiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiig” istället för ”LIGG!” så går det mycket bättre!

Vikki

Eftersom jag gick ut som dagens sista hund så frågade jag lite snällt om jag fick ta tillfället i akt och köra en liten snabbis med Lexie för att vänja henne mer, och supersnälla Frida sa att det var helt okej! Så jag hämtade Lexie, som blev oerhört störd av linan som släpades runt i lervällingen som blivit i 25an pga allt regn. Jag chansade och kopplade lös henne istället, och då gick det så mycket bättre! Mitt lilla slarv kan!

Lexie

Trötta i huvudet av all information och upplevelser rullade vi sedan hem mot mora igen, men ett middagsstopp på Max i Falun.

Jag kan varmt rekommendera att gå en kurs för Frida Greis! Hon jobbar med jättefina metoder och är väldigt lätt att prata med, glad och kommer alltid med fina lösningar! Vi kommer absolut tillbaka dit snart igen!
Tack Jessika för att du fick med mig dit!

IMG_3831

Och Jessika’s lilla Tilo gjorde enorma framsteg under helgen! En oerhört snygg unghund med fina, naturliga flanker som kan gå hur långt som helst!

Tilo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *