En hel hög med hundar

Just nu jobbar jag en sån där underbar 11dagars vecka, det råkade bli så pga sjukdomar och semester på jobbet. Men inte ska jag klaga, det är trevlig med pengar. Eller? Jobbar vi ihjäl oss?

Men som vanligt går jag runt på jobbet och funderar över saker jag skulle kunna blogga om, min hundträning? mitt hundliv? mitt andra liv? Var ska jag börja?

Det är så svårt att blogga om min hundträning, då jag har sju hundar med sju olika personligheter som måste tränas på sju olika sätt. Så här funkar mina hundar överlag:

IMG_2688 - kopia

Vikki – Superglada Vikki, hon bjuder alltid på nya beteenden och älskar att göra allt. Outtröttlig, och kan ibland spåra ur och då måste man höja rösten lite åt henne så hon skärper till sig. Vikki jobbar för allt, om det är en torr levergodis eller hennes röda boll spelar ingen roll då hennes belöning är samspelet med föraren.
Man behöver inte direkt ha någon plan i träningen, och kan lätt byta strategi om det inte funkar, hon har inga låsningar och har inga problem att ”slå av” när det är klart.

IMG_0851Lexie – Superkänslig och svårbelönad, vågar inte ta plats men har ingen stress i sig, är lugnet själv när inget krävs av henne. Man måste ha en plan med sin träning, och hela tiden vara på alerten då Lexie har väldigt lätt för låsningar, och skulle aldrig ”spela över”. Är av den typen att hon har svårt att lära sig saker (då hon inte vågar ta plats) men när hon lärt sig saker sitter dom som berget! Höga röstlägen är inget för Lexie, utan bara glädje och ”snällt” tonläge.

IMG_2746 - kopiaKelly – Min svåraste hund. Väldigt lätt för stress, krävs inte mycket så börjar hon skälla (stressbeteende). När man har henne på rätt nivå så kan hon leka som belöning en kortare stund, men för det mesta är det godis som gäller. Kelly bjuder gärna på beteenden, men pga att hon är lättstressad så har hon svårt att komma ihåg vilket beteende som hon fick belöning för. Hon älskar att träna, men har inte fokusen att träna så mycket som hon egentligen skulle vilja. Man måste ständigt tänka på sitt tonläge, för alldeles för glada tilltal eller höga röstlägen sätter igång hennes stress.

DSC_3511Bella – Har också hon lätt för stress, som yttrar sig i att hon hugger efter händerna i leken. Har väldigt mycket ”will to please” i sig, och låser sig gärna i det beteendet. Det är svåraste delen när man tränar henne, att få henne att inte fastna i det beteendet då det gör att hon inte kan arbeta på avstånd eller lämna föraren. Bella kan ta både godis och leksak som belöning, men vi föredrar godis som belönas från föraren (extern belöning) då godis är lugnande och för den ovan nämnda låsningen. När Bella hamnat i sin låsning måste man peta till henne lite för att hon ska ”lossna”, eller harkla sig för att hon ska ”rätta till sig”.

IMG_2219Thea – Glad och Pigg som pga att hon är min första hund inte bjuder på så mycket nya beteenden då jag lockat fram alla hennes beteenden. Är en klippa, och lik Lexie i att när hon lärt sig något så sitter det. Thea älskar alla typer av belöning, efter Tuff var min plan att jag inte ville ha en hund som bara jobbade för godis så Thea var 3år första gången jag började använda godis i träningen (vilket resulterat i att hon är totalt tokig när man tar fram godis än idag, då det är hennes SUPERbelöning), Thea fick bara klappar och muntlig beröm när hon gjorde rätt. Thea vet hur något skall göras, men skulle man göra något annorlunda så är hon så lydig så att hon gör som man visar (ex, jag säger höger och pekar till vänster, då springer hon till vänster trots att hon lärt sig att höger betyder höger). Thea skiter fullständigt i vilket röstläge du använder.

IMG_1706 - kopiaIza – Älskar att arbeta, bjuder inte på nya beteenden utan förlitar sig på sina gamla. Hon är ju likt Thea gammal i gänget och på den tiden lockade man fram beteenden. Iza tar både godis och kampleksaker som belöning, ligger väldigt högt i intensitet när hon arbetar eller är i närheten av sitt arbete. På ”hemmaplan” är hon den mest osynliga hunden du kan lära känna. Inga direkta låsningar, men kan vid stress ta till skällandet. Den stressen gör inget i agilityn, men skulle man få för sig att börja tävla lydnad med Iza måste man ha detta i tankarna att belöna/bryta innan hon kommer för högt i stressläget.

IMG_1696 - kopiaMolly – En väldigt intensiv men lite känslig tjej, hennes träning har nyss påbörjats på allvar och det ser lovande ut. Molly bjuder gärna på beteenden och gör det med intensitet och vilja. Hon tar både boll och godis som belöning, och det lilla jag sett utstrålar sammarbetsvilja, pga att hon är lite känslig får man inte höja rösten. Hon springer inte iväg, utan blir då istället väldigt fjäskig av sig.

Det var mina hundar i det stora hela, beroende på vad man tränar får man kanske tänka lite annorlunda. Agility och lydnad kräver ju olika aktivitetsläge på hundarna, gemensamt för båda sporterna är att dom kräver att hunden ska hålla sig samlad och i samarbete med sin förare.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *