Vallhundskurs

 

IMG_9478 - Kopia
Idag har vi varit på vallhundskurs!

Jag valde att lägga fokusen på Vikki, då jag kände att vi hade mest att hämta.

Vikki var taggad och fokuserad. Fösandet har blivit så jäkla fint och fokuserat, där är hon lugn. Men så fort hon går upp i balans (dvs på andra sidan fåren) så tappar vi lite av fokusen och det blir lite hett. Så det har vi jobbat med idag, Eva (instruktören) bad mig ”trycka” Vikki, utan respons. Varpå hon travar fram och tar i från tårna för att få Vikki att ”vika sig”, typ vända bort blicken. Vikki vickade knappt på örat när Eva tryckte henne. Var är min osäkra hund som morrar åt folk som hotar henne? Ja, hon var då inte med idag… Jag var övertygad om att hon skulle morra och backa åt Eva, men tänk så fel man kan ha!

Eva vände sig mot mig med orden ”Här har vi kursens hårdaste hund”.
Det var nytt för mig. Se, jag lär fortfarande känna min hund efter 5år!

Vi fick även jobba lite i fållan, där fick hon mycket beröm! En väldigt trevlig vallhund tydligen, men hård! Och här har jag gått och tyckt hon haft dålig djurhantering, men i själva verket är det matten som gett hunden för mycket lösa tyglar så hon mest rusat och hanterat situationerna själv, lite för bråttom för att få jobbet gjort lixom.

Men nu ska det bli ändring på det! Nu ska matte hålla henne kort och vi har även fått fös-förbud för där hanterar hon situationen helt själv (eftersom jag ska gå bakom, då ser hon inte mig).

DSC_3437(Vikki efter mer än halva dagen. Tyckte hon kunde leka lite istället för vila)

Lite extra roligt att Eva kände till Vikki’s pappa, det är faktiskt första personen förutom Lexie’s uppfödare som vet vem Rama var. Hon visste alltså vad jag hade att jobba med, hon nickade när jag nämnde hans namn. Så Vikki är nog pappa’s flicka mer än till utseendet. Dessutom hade hon haft Vikki’s halvsyster på kurs, kul men någon som känner till hennes släkt! Dessutom sa hon att Vikkans pappa är en jäkligt fin stam, men många fina hundar!

Fick även lite hjälp med Lexie på slutet, några ord på vägen lixom.

Det har varit en väldigt givande kurs, nu laddar vi om inför morgondagens träning där vi ska få testa det vi lärt oss idag lite mer! Lika bra att gå och lägga sig, det bli fortare morgon då! 🙂

(Tyvärr inga bilder från dagens vallning, då min fotograf valde att prioritera sitt arbete idag)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *