Det här med skvättandet överallt..

På kort tid har jag nu ramlat in i två diskussioner på facebook huruvida hundar ska få kissa överallt, jämt och ständigt. Speciellt hanhundar.

Blir långa diskussioner om detta, jag personligen skulle aldrig tolerera att ha en hund som kissar varje meter, eller fryser på fläckar. Detta är i min värld ett big no-no. Varför? Idag har jag sju tikar, tikar har inte riktigt lika stort behov av att kissa varje meter (även om undantag finns), Iza däremot är en sån hund som lätt skulle kunna göra detta om jag tillåtit det från början. Men det gör jag inte!
Hur skulle det se ut om jag gick ut och gick med sju hundar som hela tiden ska stanna och nosa, kissa över osv?
Det skulle inte bli några roliga promenader iaf! För att inte tala om den osanitära olägenheten jag skulle bli för resten av omvärlden om mina hundar skulle kissa ner busken vid tomtgränsen 14ggr om dagen, 365dagar om året..

Motargumenten är många:
Den måste få markera revir
Detta är det första och största argumentet. VARFÖR ska hunden markera revir? Det är inga vargar jag har i kopplet, mina hundar äger inget revir. Om det är någon som ska markera revir så måste det ju vara jag som flockens ledare?
Mitt revir är huset och tomtgränsen, men det är mitt revir som sagt! Inte hundarnas, det är inget dom ska ”kissa in”.
Däremot får dom gärna vakta mitt revir, men det är en helt annan diskussion.

Den måste få ”läsa tidningen”
Nästa argument. Va? Mina hundar ska inte para sig med resten av byn, varför ska dom läsa var resten ligger i löpperioder osv? Här tror jag vi har den största boven till att hanhundar blir så dryga på tikar, dom har helt enkelt tillåtits att hålla koll på var alla byns tikar är i löpperioderna.. Mina hundar behöver inte den stimulansen att stanna och läsa på varenda kissfläck, mina hundar får stimulans av mig!

Mina observationer är: Hund som tillåts kissa över = Testosteronpåslag = Stress = Ond cirkel.

Som instruktör får jag ofta höra att: ”Jag orkar inte gå några längre promenader, för han ska bara kissa över allt och nosa”, i stort sett bara hanhundsägare. Så min fråga är? Varför skapa det problemet från början?

Tuff var 3,5år när jag blev bekant med detta att lära hunden sluta kissa överallt, han var hemsk innan och lika hemsk på tikar. Nu kastrerade jag honom i samma veva som jag tog tag i träningen. Tuff fick ”diagnosen” översexuell som unghund, och jag undrar om inte han sluppit den diagnosen om vi bara varit på han direkt han började med nosandet och kissandet. Tuff blev en helt annan hund efter denna träning, och promenaderna blev mycket trevligare med en hund som bara gick och smånosade lite.
Här ska jag klargöra: Mina hundar får nosa, men det får inte gå till överdrift och innan kopplet är slut så går man vidare.
När dom är lösa får dom visst nosa, men det är lika där, dom får inte skvätta, kissa över eller frysa på fläckar. Jag har alltid ett öga på dom, och skulle något av dessa beteenden visa sig så ropar jag på dom, eller går dit och petar till dom med ett ”a-a, gå vidare”.

Ajax var 2år och samma träning på honom, mycket trevligare promenader (tills man mötte andra hundar, men det var ett annat problem). Har även kört samma metod på hundar jag varit hundvakt åt, och dom jag har haft har accepterat detta träningssätt och mina regler oerhört fort!

Min metod?
Jo, när jag har en vuxen hund så börjar jag med att hålla dom kort och tillåter dom inte att nosa eller gå i diket, sen släpper jag ner dom i diket i max 10meter. På den sträckan får dom kissa max 2ggr! När dom kissat 2ggr så tar jag upp dom igen och håller dom kort, har dom bara kissat en gång på 10meter så lika där, jag tar upp dom. Gör detta 2ggr per promenad, en gång i början och en gång i slutet. I början kanske man får ta någon extra promenad under dagen för att se till att dom inte går kissnödiga.
Dom brukar inse ganska fort att dom måste kissa ur sig allt första gången jag släpper ner dom i diket, för dom vet inte när dom får gå i diket igen. När dom köper denna metod så förlänger jag sedan deras promenader i diket, med någon meter åt gången. Men fortfarande: Max 2kisspauser!

Skulle dom nosa så när kopplet är slut, så är kopplet slut helt enkelt. Vägrar dom släppa fläcken så är det upp på vägen och gå i kort koppel igen! Hunden lär sig till slut att man får nosa, om man sköter sig!

När dom är lösa har jag full koll, lika där. Ser jag att dom stannar och nosar och sen försöker kissa över så skyndar jag dit och petar till dom med ”a-a, gå vidare”. Dom köper ganska snabbt att man inte ska kissa överallt.

 

På min morgonpromenad mötte jag en herre med sin hanhund, men en suck tittade han på mig och sa ”Det måste vara jättejobbigt för dig att gå ut om alla dom där ska kissa och nosa överallt” (Jag hade alla sju med mig). Mitt svar: ”Nej, dom får inte det. Det är jag som sätter reglerna”. Han sken upp och frågade mig ”Va? Kan man förbjuda det?”. Jag hoppas jag har möjlighet att springa på honom fler dagar och hjälpa honom, för hans promenad såg inte rolig ut..

Så?
Vad anser ni? Hur vill ni ha erat liv?

Jag vet hur jag vill ha mitt i alla fall.

Tantalura

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *