Kategoriarkiv: Kurs

Onsdag

Ett steg i rätt riktining!
Jag har kommit med på Online Kurs hos Klickerklok
Ämne: ”Hoppteknik, styrka och kroppskontroll är kursen för dig som vill göra din hund snabbare, starkare, säkrare och mer självsäker på agilitybanan, samtidigt som du förebygger skador och slitage. Du får många övningar, och obegränsat med snabb och personlig feedback i 14 veckor.”

”Men vad nu? Agility?” Tänker ni säkert, men detta är en kurs jag kommer ha nytta av även i lydnaden för att göra hunden mer medveten om sin kropp och tassar. Jag kommer även gå kursen med Lexie för att underlätta för My på agiltyplanen, och öka Lexie’s chanser att bli den vinnarhunden jag vet att hon är!

Gafnef Floda Juli 2016

Efter att ha jobbat hela dagen gasade jag ikväll hem, kastade i mig lite middag och åkte ut på klubben. Då det var träningstävling innebar det att det skulle vara lite mer folk på plats ikväll, så jag hade en chans att träna med störning.
Wilse fick träna på ”pubilkhäng”, dvs passivitetsträning. Hade honom i en tunn lina för att lära honom gå med mig (grunden för att senare kunna gå lös bland andra hundar och människor). Och han är en riktig drömhund när inte hans syster jagar på honom 😉
Willow och jag jobbade vidare på våra belöningslekar och återlämnande av leksaker, idag med nya störningar som var lite jobbiga men hon klarade problemen riktigt bra! Även Willow framfördes i samma tunna lina, och det är spännande att se vilken skillnad på attityd mot omvärlden det blir på hunden när tvåmeterskopplet inte sitter på 😉
Vikki det blev mest träning på fokus i fria följet, tillsammans med att jag håller på och flyttar om våran belöning för att få en ännu bättre position!

Då jag inte var på humör för agilityträning så fick Lexie en cykeltur runt skogen, bara hon och jag och inte ett koppel med oss. Världens lättaste Lexie <3

Nu sova så jag orkar jobba imorgon!

 

2 på en dag!

Så, nu har jag och Wilse myst klart.

Det här med att ta sig tid då.
Jag både vill och behöver gå mer kurser, MEN utbudet här uppe i skogen möter inte upp till min standard och önskemål vilket innebär att man måste söka sig bort och då blir det kostnad för både boende och resa, samt att jag inte kan gå en kurs en gång i veckan 20 mil bort. Det funkar inte då tid och pengar tyvärr inte växer på träd.

Nu är det trevligt att utvecklingen går framåt och det erbjuds onlinekurser, som passar mig mycket bättre. Men då måste jag även göra lite efterforskningar på ett annat sätt för att se om personen är värd att gå kurs för, personen måste verkligen ha gjort reklam för sin verksamhet och ha flera nöjda deltagare för att jag ska nappa.

Jag har nu suttit i nästan 2 timmar och hittat fyra kurser som skulle kunna tänka mig att gå.
– En kurs i Fritt Följ m. Vikki
– En kurs i Tävlingsgrunder/Belöningsutveckling m. Valparna
– En kurs i Kroppskontroll/Hoppteknik, troligen m. Lexie
– En kurs i Coachning, okänd hund 🙂

Så nu återstår bara att prioritera vilken jag ska börja med, för jag kommer inte ha tid med alla samtidigt 🙂 Troligtvis blir det den med valparna först, lite tråkigt bara att den är i självstudie-variant så jag har ingen att bolla tankarna med. Men det var den enda jag hittade som erbjöds för yngre hundar..

Så låt oss göra slut på lite mer pengar!

IMG_4543

Det är faktiskt sommar

Sommaren har ingen tid över att spendera med bloggandet.
Jag jobbar som en galning och sedan måste hundarna få sitt, min sömn och mitt sociala liv får bli lidande men så är det: Har man skaffat sig hund har man också ett ansvar att se till att dom får sitt! Mina vänner kan jag alltid ringa till och från träningar och få bibehålla den kontakten men det kan jag inte göra med hundarna, utan där måste jag engagera mig till fullo!

Försöker träna dom lite varje dag, för utan träning ingen framgång! Man kan inte sitta hemma och tänka att hunden ska vara redo för tävlingar av sig själv, eller komma på inkallning för den delen 😉

Visst ska dom få vila också, och det gör dom! Jag vill tro att dom får ut precis den mängden vila dom behöver för att återhämta sig och må bra.

Vi

Förra veckan var vi på semestertripp och den var faktiskt vigd åt mig, även om hundarna var med och fick den sociala träningen på promenaden i form av hundmöten och runt husvagnen i form av avslappning. Det var Vikki och valparna som fick följa, och jag är oerhört imponerad av hur väl valparna skötte sig, det var ju deras första gång vi åkte på husvagnstripp. Lexie fick vara hemma med mina föräldrar då hon tävlat i helgen med My, jag har sett en film samt att jag hann se ett lopp live igår på väg till jobbet och jag är imponerad, med så lite träning tillsammans och dom går så bra tillsammans! Och att se Lexie så lycklig gör mig alldeles varm inombords…

Annars håller jag på och går igenom höstens kurser, och tänkte viga lite tid åt att faktiskt ta mig några privattimmar och fylla på mitt kunskapsförråd, en del onlinekurser tittar jag också på.

Men nu vill Wilse mysa, så det är bara att lyda order.

Wilse lär sig simmaWilse lär sig simma 🙂

 

Lydnadskurs

Igår var jag och Vikki på lydnadskurs för Frida Wallén (för er som inte vet vem hon är, klicka här). Har inte riktigt hunnit sätta igång henne efter valparna och vintern så jag valde att fokusera på det som vi hade problem med i höstas och som jag kände att jag inte hade riktigt koll på hur jag skulle träna. Så med andra ord valde vi att träna på fjärrapportering och våra brister i fria följet.

Fick många tips och Frida är jätteduktig på att känna igen hundtyper och jobba efter hundens egna temperament, styrkor och svagheter. Hon ser individen, då hon började sin hundträning med Border Collie och idag har Malinios, och det är alltid skönt att gå kurs för någon som vet hur ens ras funkar. Hon har även utvecklat en massa olika träningsmetoder, då man inte kan träna en Schäfer på samma sätt som en Border Collie i många sammanhang. Det gör inget om en Border Collie inte släpper leksaken direkt på ”loss”, medans en schäfer -måste- släppa direkt på ett ”loss”, annars får man problem 😉 Det köper jag, för det är mkt mer skärpa i en schäfer, och skärpan kan ställa till problem.

Nu ska vi jobba på våra svagheter kommande veckor, så kommer championatet sitta!

My Vikki

Idag har vi haft en riktigt slödag, har tvättat och städat lite. Nu på kvällen har jag borstat Vikki och Lexie samt gett dom ett bad, då det är fäll-period nu.. Men nu luktar dom gott, och mycket av den lösa pälsen är borta. Kelly fick ett bad i fredags, och hon släpper groteska mängder päls! Därefter sprang hon ut på gården, snubblade och bröt en tå… Så nu går hon på vila tills tån läkt, Kelly’s skador tar inte slut…

Bella och Thea ska vi försöka bada under veckan, då även dom ser ut som skabbrävar 😉

Kursdags

Helgen var en jobbhelg, vilket innebär att hundarna mest får vila från träning. Hinner och orkar inte med så mycket annat på mina jobbhelger, och är man inte på humör är det ingen ide att träna så då får hundarna hellre återhämta sig. Då min sambo varit bortrest i helgen så fick alla hundarna tillbringade lördagen hos min mamma, världens absolut bästa mamma, som alltid ställer upp.

Ikväll startade jag upp en valpkurs på Mora BK. Det var många år sen jag hade en valpkurs, kände mig lite ringrostig men när man väl kommer igång med det så flyter det på. Kul med deltagare som frågar om sånt dom undrar över, och när man ser att dom förstått vad det går ut på! Fick också en väldigt aktiv grupp, många utåtriktade hundar med hög motivation, precis sånt jag älskar! 😀 Vikki fick vara med och agera visningshund i början och  Wilse på slutet, mamma Vikki med sitt superfokus och lilla Wilse som följer i mammas fotspår och det är nog därför jag älskar grabben.

Dags att kvällsrasta hundarna och krypa omkull 🙂

IMG_0320

Game on Puppy – Dag 2 & mina tankar

Dag 2 var minst lika intressant som dag 1, vi jobbade mer praktiskt under gårdagen och diskuterade mer.
Fått med mig mycket nytt i ”mitt bagage” efter helgen, sen är det ju som allt annat: Man måste sålla ut vad som passar en själv bäst.

Jag tror inte på att bygga upp allt med positivt förstärkning, men det beror på att det passar inte mig. Jag har inte tålamodet för att bygga hela våran vardag med positiv förstärkning, för det kräver verkligen att man måste gå all in och jag är inte den typen av människa som orkar det varje dag. JAG tror inte att man kan jobba med det 100% ena dagen och 50% andra dagen, det ger bara en förvirrad hund. En hund som ena dagen får all rätt beteenden belönade och nästa dag bara hälften av beteenden belönade, tycker det säger sig ganska mycket själv hur hunden känner. Därför skiljer jag på träning och uppfostran, i träningen kan jag gärna jobba med positiv förstärkning jämt, men när det kommer till våran vardag så har jag regler som mina hundar måste följa för att våran vardag ska fungera och så är det. Till er som lyckas bygga hela erat hundägande med positiv förstärkning: GRATTIS! BRA JOBBAT!

Its us

Jag lever på att så länge mina hundar frivilligt vill komma och umgås med mig så måste jag ju gör rätt i min hundträning 😀

Dag 1 – Game on Puppy

Hela dagen har vi tillbringat med Jessica.

Jag och Malin började dagen med en liten promenad med hundarna, valparna fick en chans att hälsa på varandra igen och leka av sig lite. Wilse var glad över att få träffa sin ”snälla syster” igen, Willow är lite mycket tycker han emellanåt. Sedan fick dom lägga sig i buren medans vi gick in och hade kurs, väldigt intressant och vi är ett bra gäng som kan föra diskussioner på en normal nivå och få ut så mycket som möjligt. Jag tänker inte gå in närmare på vad vi gått igenom då det alltid är bäst att gå kursen själv, eller få tips av mig när man kör fast själv. Men kort sagt har vi fått mer tips till våra kurser, hur vi planerar upp kursen och bemöter deltagare.

Vid lunch var dom snälla valparna ut igen och lekte, Wilse fick följa med in i klubbstugan och han travade så snällt runt bland dom för honom främmande 16 personerna och var väldigt ”chill” med livet. Han la sig och sov i ett hörn bredvid lite främmande människor och när jag lockade på honom så hade han inga problem att träna lite kontaktövning inne i klubbstugan som för honom är helt ny och med alla dessa människor, han både bjöd på beteenden och lekte. Älskade lilla Wilse…

Sedan fick dom gå ut i bilen igen och sova medans vi fortsatte kursen, med lite mer praktiska övningar där Lexie fick delta. Fick lite mer tips och tankar, och även en bekräftelse på att jag jobbar rätt i hennes belöningstänk, för det är mycket det helgens kurs bygger på: Belöningstänk. Ytterligare mer praktisk övning där Vikki fick vara med, och även Willow fick vara med och göra lite kontaktövningar, lilla fröken är däremot lite mer utåtriktad och social, men när hon tittat klart på omgivningen och försökt hälsa på alla så bjuder hon på minst lika fina beteenden som sin bror.

Efter kursen slut hade jag lovat Vikki ett lydnadspass och jag håller det jag lovar. Så det blev ett flertal rut-skick där jag fokuserade på att belöna olika beteenden i momentet då Vikki egentligen inte tränat riktig tävlingslydnad sedan någon gång före jul och jag vill påminna henne om vad som är rätt beteenden. Gjorde även några ”zätan”, men även om själva utförandena av skiftena var bättre än innan valparna så var stadgan som bortblåst. Hon behövde några korta små påminnelser om stadgan så var den tillbaka igen. Vikki alltså, jag bara älskar att träna henne! Hon har sån jäkla glädje!

vikki

Valparna mina då? Alltså jag bara älskar hur lätta dom är att ha med sig, vilka 8veckors valpar klarar av att ligga i bilen och sova en hel dag 9-16 med några kisspauser, lekstunder och träningspass? Ingen stress i dom inte, dom sov varje gång jag var ut och tittade in i bilen och grisöronen blev tuggade någon gång då och då syntes det. Men å andra sidan har dom egentligen följt med och sovit i bilen sedan dom var 4-5veckor så dom är ju tränade 😉
Det är något jag lägger stor tyngd på med alla mina hundar: att bilen är en trygg och bra plats att vara på. Där ska man sova och koppla av, varsomhelst och närsomhelst.

Efter kvällens träningspass i kontaktövning och följsamhet sover valparna lugnt på varsitt hörn i vardagsrummet, och snart ska vi krypa till sängs och ladda inför en ny dag med Jessica!

Wilse

Solsken och Föreläsning

Efter en väldigt påfrestande arbetsvecka så var det skönt att göra ett kort morgonpass i morse där jag kunde fokusera på att få saker gjorda som vi sällan hinner annars, och ännu bättre kändes det sen när jag gick ut genom dörren på jobbet och inser att det är strålande vårsol ute! Skyndade hem och hämtade dom tre hundarna hos mamma och åkte sedan hem till mina fyra + Wippe som varit hos oss idag. Vi blev sedan ute flera timmar på gården, hundarna fick strosa runt och bara vara, valparna lekte, grannbarnen var förbi och myste med hundarna och jag kunde röja upp lite skräp och städa undan vinterns avlämningar (dvs plocka bajs).

Efter vila, middag och lite städning inomhus så bar det var ut till kråkberg för en föreläsning av Jessica på Game On Puppy. Egentligen mycket jag redan gör och kan, en väldigt basic föreläsning men med mycket nyttigt för alla! Jag lärde mig en hel del nytt tänk, massor av påminnelser på sånt jag har gjort genom åren och även lite skönt att känna att det jag gör faktiskt är ”rätt”, sen beror mycket på i vems ögon det är rätt. Men i MINA ögon känns det rätt! (Som Heidi säger: ”Is it working for you?”).

Valparna då? Dom låg under hela föreläsningen jättesnällt och sov i bilen. För det har dom lärt sig: Att i buren i bilen där sover man lugnt och stilla och så har dom gjort sedan flera veckor. Bilvana? Jajemensan!  Dom fick ut och röra på sig under fikarasten och jag fick chansen att se hur pass olika dom är Willow och Wilse. Dom må komma av samma gener och vara uppvuxna med mig, men dom är väldigt olika! Det gillar jag, hundar med olika personligheter. Det är så tråkigt när folk med många hundar där alla hundar är i sort sett likadana och har samma problem/styrkor.

Nu så ska vi nog inta sängen så vi orkar med helgen. Den ska vi tillbringa med just Jessica och lära oss träna och läsa hund 🙂Willow och Wilse

 

Helgkurs i Lydnad

I helgen har jag och Lexie varit på lydnadskurs för Heidi Billkvam.

Kort och gått kan vi sammanfatta helgens kurs som:
Oerhört Givande med många Aha-upplevelser.
Jag kan varmt rekommendera att gå en kurs för henne, jag ångrar den inte alls!

IMG_4627

Fick mycket återblickar till när jag började träna lydnad, när jag var helt ny och med Thea. Jag och Thea jobbade ju enbart på attityden och glädjen, detaljer existerade inte på den tiden. Någonstans längst vägen till idag så blev detaljerna viktigare och vi har förlorat attityden, och det är där Heidi börjar: Med Attityden.

Jag fick oerhört välbehövlig hjälp med Lexie, nu känns inte lydnaden helt hopplös med Lexie längre. Jag ser äntligen ljuset i den väldigt långa tunneln vi befunnit oss i. En start i lydnaden i maj känns inte helt overklig, den känns faktiskt jättebra! Jag skulle kunna skriva ner allt vi gjorde på kursen, men det skulle bli en väldigt lång text. Kort sagt kan vi säga att vi tränat på både: Fotgående, Läggande, Ställande, Apportering, Rutan och Fjärr. Och med rätt metod så klarade hon allihopa!

Molly har också varit med i helgen, hon har legat i buren under hela kursen och skött sig kanon! Det har varit en bra träning inför kommande agilitytävlingar för henne, hon fick även köra agility på lördagen när vi bokade hallen 2timmar extra efter kursen. Medans vi ändå pratar hall: Jag vill ha en inomhushall!

IMG_4447

 

I’m Back!

Mys

Det är dags att ta tag i det här med bloggandet igen.
Bloggen fungerar lite som min träningsdagbok, jag kan skriva ner mina tankar både före och efter träning.
Träningen brukar bli mycket mer effektivare när man får skriva av sig lite, så i ett försök att komma igång igen så kör vi!

I Helgen åker vi till Karlstad på Lydnadskurs för Heidi Billkvam, ska bli så kul! Helst hade jag ju velat ha Vikki med mig, men hon ligger ju där hon ligger så i helgen ska Lexie förhoppningsvis skina. Vi ska se om Heidi kan hjälpa mig trycka på lite knappar på Lexie.

Just nu lägger vi fokus på att träna in sådant hon borde kunna, för att få ut så mycket som möjligt på kursen så jag förhoppningsvis slipper åka på kurs och träna det som jag redan kan. Så det blir lite störningsträning på fokuset, lite starter i fotgåendet, ingångar och stadga i stå/ligg. Varvar det med att träna kedjor, dom ack så viktiga kedjorna.

Vi är alldeles för duktiga på att gå ut och träna varje moment, och sedan belönar vi som idioter mellan momenten med leksak och godis. Vad händer om vi alltid gör så här? Jo när vi kommer ut på tävling så förväntar sig hunden att få sin belöning mellan varje moment, när det inte händer så får vi en väldigt besviken hund. För en del hundar krävs bara en tävling för att dom ska bli ”förstörda” och andra hundar kämpar på dom första tävlingarna och sedan börjar hunden ”gå ner sig” och bli sämre och sämre..

Jag kan också erkänna, jag är dålig på att träna kedjor. Jag har blivit bortskämd med Vikki, hon är alltid lika glad och för henne är den sociala belöningen väldigt högt prioriterad så ett par klappar i sidan och ett rejält ”braaaa” sen är hon redo att göra nästa moment. Men sen har vi Lexie, hon är inte alls den typen av hund. Hon är en känslig och högaktiv hund som behöver mer stöd, rutiner och planerad träning, och kedjorna är en del av rutinen: Vi måste ha en socialbelöning mellan momenten som hon accepterar och vet att det är ett ”smakprov” på belöningen som kommer efter sista momentet är genomfört.

Och för att hon inte ska misslyckas så tränar vi små kedjor med sånt jag vet att hon kan, för jag är inte ute efter detaljträningen. Jag är ute efter att hon ska lyckas, helheten. Ett exempel på en kedja:
a) Fotgående 4meter, helt om, fotgående 4meter, halt.
Socialbelöning.
b) Inkallning, utan ingång
Socialbelöning.
c) Hopp över hinder, med ingång
Slutbelöning.

Tre moment tycker jag är ganska lagom till en början, då har jag två chanser att få till en bra socialbelöning och en lagom uthållighet innan hunden ”går ner sig” eller ”speedar upp”.

Men nu så är det dags att inta sängen.
Tack för att ni läste!

Lexxan