Kategoriarkiv: Valpar

Whiper

Whiper

Glada Nyheter!

Whiper ”Wippe”
HD: A, ED: u.a!

Snygga killen har dessutom under våren skrapat ihop 2st uppflytt i Lydnad Startklass och debuterat i Rallylydnad.

Konsten att träna två valpar samtidigt.

Att träna två valpar samtidigt kräver sitt tålamod, tid och förståelse.

Det går dock kanon just nu! Jag tar en näve godis och sätter mig i soffan med en valp på vardera sida sedan tränar jag dom en och en, den som inte får träning vänder jag ryggen till och på så vis får dom lära sig att när inte dom får min uppmärksamhet så skall dom inte heller kräva min uppmärksamhet, jag lär dom att gå från aktivitet till passivitet och sedan tillbaka till aktivet igen då jag varvar mellan att träna dom.  Det är därför jag tränar i soffan just nu, det blir svårare för dom att ”komma runt” och lägga sig i om jag blockerar soffan med min kropp. Försöker som trycka sig fram så petar jag bara tillbaka dom med en hand utan att titta på dom och ge dom minsta uppmärksamhet.

Dom sköter det jättebra! Båda två har köpt mitt sätt att träna, det är också första gången jag tränar två jämngamla valpar samtidigt så jag har också en hel del att lära, men det verkar funka 🙂

För övrigt är det jätteskönt med sommarvärmen som dragit in, den är välbehövlig!
Idag har hundarna fått gå ner till älven och känt på vattnet för första gången, jag tycker dock det fortfarande är alldeles för kallt i vattnet för att dom ska få simma en massa. Ett dopp kan jag acceptera, men många dopp får vänta några veckor till 🙂

Vi avslutar med en gammal badbild. Då överföringssladden från mobilen hamnat i tänderna på valparna och det var för varmt för att bära med sin kameran så får nya bilder vänta lite..

Badflickor

Kursdags

Helgen var en jobbhelg, vilket innebär att hundarna mest får vila från träning. Hinner och orkar inte med så mycket annat på mina jobbhelger, och är man inte på humör är det ingen ide att träna så då får hundarna hellre återhämta sig. Då min sambo varit bortrest i helgen så fick alla hundarna tillbringade lördagen hos min mamma, världens absolut bästa mamma, som alltid ställer upp.

Ikväll startade jag upp en valpkurs på Mora BK. Det var många år sen jag hade en valpkurs, kände mig lite ringrostig men när man väl kommer igång med det så flyter det på. Kul med deltagare som frågar om sånt dom undrar över, och när man ser att dom förstått vad det går ut på! Fick också en väldigt aktiv grupp, många utåtriktade hundar med hög motivation, precis sånt jag älskar! 😀 Vikki fick vara med och agera visningshund i början och  Wilse på slutet, mamma Vikki med sitt superfokus och lilla Wilse som följer i mammas fotspår och det är nog därför jag älskar grabben.

Dags att kvällsrasta hundarna och krypa omkull 🙂

IMG_0320

Nya Hundsporter

Ikväll blev det lite lydnadsträning med Vikki och Lexie.
Jag och Vikki övade på våra svängar i fotgåendet, jag vill ha henne tightare i helt om och i högerhalterna. Dessutom måste jag öva på att springa rätt i svängarna så hon följer med på ett smidigt sätt. Jobbade dessutom med tänket från Heidikursen, att hon själv ska söka upp mig efter blicksläpp och inte att jag korrigerar henne, med gott resultat! Likadant med Lexie, att hon själv ska söka upp mig och det blir bättre och bättre, dessutom belöningar efter olika tid som jag lärt mig i helgen för att befästa beteendet bättre!

Playtime

Mycket nytt i min hundträning just nu, men jag känner att nu jäklar kan vi sätta det här!
Fjärrapporteringen är dock något jag måste ha hjälp med, resten kan jag göra själv men just apporteringen behöver jag någon som kan agera på det sättet jag tänkt 🙂

Willow och Wilse fick komma ut och träna kontakt, och jäklar vilka valpar dom är! Så lika, men ändå så olika. Och vilket enormt fokus dom har för att vara 9 veckor, har aldrig haft så fokuserade valpar förut vad jag kan minnas..

Efter våran träning så hängde jag och Wilse med ”tollar-folket” som kommit, lärde mig mer om jaktapportering och workingtest. Det är intressant att lära sig en ny hundsport, direkt fick jag tankar över hur jag skulle träna in vissa moment i tävlingen och ett enormt sug av att testa mina tankar. Hundträningsidiot som man är 😉 Det är kul att lära sig nya hundsporter, och just jaktapporteringen är en sport jag kan väldigt lite om, så nu har jag fått info och nyss satt jag och läste regelverket för Workingtest. Allt för att kunna svara på mina kursdeltagares frågor, och även kunna tipsa dom om en aktivering som kanske passar dennes hund.

Wilse

Hunddag

Idag blev en riktig hunddag, efter alla morgonsysslor och omplåstring av katten (som jag var till veterinären med igår) så åkte jag och alla 10 hundarna ut på klubben, och där blev vi sedan fast i 4timmar. Solen sken så härligt, riktigt vårväder!

Vikki
Genomgång av alla Elit-moment utom metallapporteringen och fjärrapporteringen. Alla moment såg faktiskt riktigt bra ut! Lite mer små beteenden som vi måste jobba bort när jag kommit på en plan över hur vi ska lösa dom, som ex att hon inte sätter sig ner när vi gör halt i sakta marsch. Fjärrappoteringen lägger vi vilande så länge, känner att jag måste börja om där. Fjärrdirigeringen var supersnygg idag!

Lexie
Vi jobbade med den frivilliga attityden och följsamheten i fria följet, och inte så mycket uppstyrning av mig. Idag var första riktiga passet sedan Heidi-kursen, och det känns som hon var på samma nivå som vi hittade på kursen så det var skönt! Lite läggande under gång klarade vi också av med gott resultat.

Bella
Lite samma som med Lexie, samt lite klass 2-apportering. Det var länge sedan jag och Bella tränade lydnad ordentligt, men Bella kommer ihåg hur man går fot men jag har nog styrt upp henne lite för mycket märkte jag nu efter att ha gått Heidi-kursen.

Kelly
Malin fick gå en Lk1 med Kelly och jag säger som Malin ”Vad har du gjort med hunden? Den är tyst!” För hon gjorde alla moment tyst.

Molly
Samma som Lexie/Bella, fast lite ställande istället för läggande. Väldigt mycket attityd i den lilla terriern, men hennes start i Lk1 får vänta tills Lexie är klar där. Men vi bygger en stabil grund så länge.

Thea & Iza
Tanterna fick komma ut och leka. Gick igenom lite fritt följ, ruta och apportering med en väldigt glad Thea och med Iza som aldrig direkt tränat lydnad försökte jag shejpa in ett fotgående, det gick väl inte direkt bra då Iza är agilityhund och terrier, vilket innebär att hon ständigt bjuder på beteenden och det ska gå snabbt!

Valparna
Lite kontaktövningar och ”följa mig”, sedan fick dom röja alla fyra.

Malin kom ut och gjorde oss sällskap och på slutet kom Sara med glass så vi kunde sitta och njuta av solen och varva ner.
Imorgon skulle det inte vara lika fint väder, så imorgon fokuserar vi nog på städning och andra hushållssysslor.

Några foton lyckades vi också ta idag 🙂

Thea Kelly Molly Lexie Vikki valparna

Dag 1 – Game on Puppy

Hela dagen har vi tillbringat med Jessica.

Jag och Malin började dagen med en liten promenad med hundarna, valparna fick en chans att hälsa på varandra igen och leka av sig lite. Wilse var glad över att få träffa sin ”snälla syster” igen, Willow är lite mycket tycker han emellanåt. Sedan fick dom lägga sig i buren medans vi gick in och hade kurs, väldigt intressant och vi är ett bra gäng som kan föra diskussioner på en normal nivå och få ut så mycket som möjligt. Jag tänker inte gå in närmare på vad vi gått igenom då det alltid är bäst att gå kursen själv, eller få tips av mig när man kör fast själv. Men kort sagt har vi fått mer tips till våra kurser, hur vi planerar upp kursen och bemöter deltagare.

Vid lunch var dom snälla valparna ut igen och lekte, Wilse fick följa med in i klubbstugan och han travade så snällt runt bland dom för honom främmande 16 personerna och var väldigt ”chill” med livet. Han la sig och sov i ett hörn bredvid lite främmande människor och när jag lockade på honom så hade han inga problem att träna lite kontaktövning inne i klubbstugan som för honom är helt ny och med alla dessa människor, han både bjöd på beteenden och lekte. Älskade lilla Wilse…

Sedan fick dom gå ut i bilen igen och sova medans vi fortsatte kursen, med lite mer praktiska övningar där Lexie fick delta. Fick lite mer tips och tankar, och även en bekräftelse på att jag jobbar rätt i hennes belöningstänk, för det är mycket det helgens kurs bygger på: Belöningstänk. Ytterligare mer praktisk övning där Vikki fick vara med, och även Willow fick vara med och göra lite kontaktövningar, lilla fröken är däremot lite mer utåtriktad och social, men när hon tittat klart på omgivningen och försökt hälsa på alla så bjuder hon på minst lika fina beteenden som sin bror.

Efter kursen slut hade jag lovat Vikki ett lydnadspass och jag håller det jag lovar. Så det blev ett flertal rut-skick där jag fokuserade på att belöna olika beteenden i momentet då Vikki egentligen inte tränat riktig tävlingslydnad sedan någon gång före jul och jag vill påminna henne om vad som är rätt beteenden. Gjorde även några ”zätan”, men även om själva utförandena av skiftena var bättre än innan valparna så var stadgan som bortblåst. Hon behövde några korta små påminnelser om stadgan så var den tillbaka igen. Vikki alltså, jag bara älskar att träna henne! Hon har sån jäkla glädje!

vikki

Valparna mina då? Alltså jag bara älskar hur lätta dom är att ha med sig, vilka 8veckors valpar klarar av att ligga i bilen och sova en hel dag 9-16 med några kisspauser, lekstunder och träningspass? Ingen stress i dom inte, dom sov varje gång jag var ut och tittade in i bilen och grisöronen blev tuggade någon gång då och då syntes det. Men å andra sidan har dom egentligen följt med och sovit i bilen sedan dom var 4-5veckor så dom är ju tränade 😉
Det är något jag lägger stor tyngd på med alla mina hundar: att bilen är en trygg och bra plats att vara på. Där ska man sova och koppla av, varsomhelst och närsomhelst.

Efter kvällens träningspass i kontaktövning och följsamhet sover valparna lugnt på varsitt hörn i vardagsrummet, och snart ska vi krypa till sängs och ladda inför en ny dag med Jessica!

Wilse

Nya Tag

Jag jobbar på att ta nya tag på hemsidan nu, känns som jag får mer att skriva av mig nu när jag har valp och en nytändning i hundarnas träning!
Har börjat lägga in kullen på hemsidan, varje valp har iaf fått en egen sida nu. Men mycket kvar att göra vad gäller utseendet på hela sidan.

Mitt ”mamma-hjärta” har börjat läka igen efter måndagen. Det känns bra efter att ha fått rapporter från Peggy och Wippe’s ägare (Jag har lovat mig själv att hålla mig borta iaf ett par dagar så dom får lära känna sina ägare ordentligt), Jag började jobba lite smått på kontakten med mina två igår kväll, Wilse är lite för ivrig i godisen, han har ärvt sin mammas godismage och luktsinne vilket innebär att han gärna klättrar på mig och gör allt för att ta sig fram till godisen när han fått korn på den. Willow däremot är inte lika mycket godisråtta, utan hon har mer av mammas aktiva sida där man gärna bjuder på beteende och lär sig snabbt.

Men det får räcka för nu, för nu är det dags att göra sig klar för jobbet.

Me and Wilse

8 Veckor

Och så har 8 veckor passerat.
Idag har gänget blivit vaccinerade, besiktade och chippade. Wicked och Whiper har redan hunnit flytta till sina hem, och kvar här hemma sitter jag nu med Willow och Wilse.

Dessa åtta veckor har passerat oerhört fort, fortare än jag trodde. Idag när dom flyttade kändes det som jag velat ha dom ett par veckor till, känns inte riktigt som vi hunnit md dom där 12 olika underlagen, 12 olika personerna, 12 olika ljuden, 12 olika miljöerna och 12 olika hundarna som dom ska träffat innan 12 veckors ålder, men å andra sidan har nu deras nya ägare 4 veckor på sig att hinna med det. För att skapa dom bästa förutsättningarna för sina valpar resten av livet.

 

WhiperWhiper – Kullens värsting, den första att flytta på grindarna, den första att klättra ur hagen. Den mest ljudliga och den som alltid är först fram. En störtskön kille som nu satsar på ett aktivt liv som Agilityhund, men även lydnad, rally m.m.

Wicked

Wicked – Kullens lilla lurpassare. Hon som hållit sig i bakgrunden för att sedan attackera när ingen ser, väldigt smart och planerar sina upptåg väl. Väldigt lik Vikki som valp, mammas flicka ska nu bli Lydnad och Brukshund, men kommer säkerligen testa allt möjligt.

Sen är det Sockertoppen Willow som blir kvar här hemma.
Bamsebjörnen Wilse’s liv är ännu inte bestämt, dom som varit intresserad av honom har avbokat av olika anledningar innan dom träffat honom. Inget som beror på Wilse, utan på personerna själva. Underbara lilla Wilse.

Det här med att vara uppfödare, det får bli ett blogginlägg för en annan kväll.
En annan kväll när jag är piggare och har kommit över mitt lite lätt brustna hjärta 😉

Valparna

 

Stanna Tiden. Spola fram Tiden.

En del av mig vill inte att tiden ska gå så fort, vill njuta av dessa vildar så länge som möjligt. Det är mysigt, fast det är fyra pirayor som tar över mitt hem, men jag vill att dom ska hinna med att uppleva så mycket som möjligt innan dom flyttar så att deras nya ägare får bästa förutsättningarna för resten av deras liv tillsammans.

Idag var det äntligen så pass soligt och vindstilla så jag kunde låta dom springa runt ute på gården och röja en stund. Det var väldigt uppskattat av samtliga, då dom sprang genom vattenpölar, blöt mossa, snö, is, lera och allt annat man kan hitta på min gård. Hoppas på samma väder (eller bättre) imorgon så att dom kan få röja av sig imorgon också.

Sen har vi den delen av mig som vill att tiden ska gå fort, så jag och börja tävla igen!
Jag har ett enormt sug, för att inte tala om Vikki! Hon fick följa med på träning i måndags för första gången sen valparna föddes, och hon hade nog utan att tveka kunnat göra 5 elitlydnadsprogram där och då om det gått.

Utomhus

Sen sist

Det där med att skriva igen. Tiden bara flyger iväg.

Kort om Tric Hunden som jag hade till salu:
Fick ett samtal om att han var i akut behov av ett nytt hem, situationen i hans dåvarande hem var inte längre hållbar. Så genom en slump hamnade han hos mig, ganska omgående fick jag ut en efterlysning på Facebook att jag sökte ett nytt hem till honom. På mindre än 24timmar hade jag över 1600st delningar, en full inbox och en telefon som inte slutade ringa. Efter många om och men, chattande med personer över hela Sverige och pratat med minst lika många så hittade jag till slut en kvinna som jag tror kommer passa denna herre perfekt. Han har iaf flyttat dit nu, och jag hoppas det går bra. Har iaf inte hört annat ännu.
Tric

Min hundträning har det inte blivit mycket av heller sen jag kom hem från kursen, dels pga Tric (som iofs fick en hel del träning av mig) samt att jag jobbat som en galning sen dess. Men efter den här veckan hoppas jag börja komma in i mina rutiner igen, just nu pågår förberedelserna inför helgens kalas, fikabjudning för en stor del av släkten eftersom Mattias fyllde år förra veckan. Hinner dock med lite små tricks och annan allmän uppfostran så länge.

Valparna då?
Jo, nu börjar dom bli riktigt roliga. Små Monster rent ut sagt, deras mor börjar bli lite less på dom vassa tänderna i sina juver bara men annars är dom kul. Hon leker, busar och tar hand om dom. Dom har även fått börja träffa dom andra hundarna mer och mer, hela tiden under Vikki’s vakande öga. Fortfarande har jag en hane osåld, har inte riktigt bestämt mig vart jag ska göra av honom, jag är kär i allihopa..

GängetLivet har även tagit en liten djupdykning (igen) då en gammal vän från klubben hastigt lämnat oss efter en lång tids sjukdom, en man som jag tränat mycket hund tillsammans med, som alltid ställt upp när man behövt hjälp med något. Klubben har förlorat en Profil, en instruktör, en eldsjäl, en vän. Sorligt. Man påminns ännu en gång hur skört livet är, då känslor efter Mattias brors bortgång bubblar upp igen. Skulle avslutat denna text med något poetiskt, men just nu finner jag bara ett ord: Saknad.

Ta Hand om Er!

Wicked och Willow