Kategoriarkiv: Lånehund

Apport – Diva!

En lång jobbdag avklarad, jag gick mest bara runt och funderade över hundträning: Vad jag ska träna, hur jag ska träna det, när jag ska träna det! Okej, jag jobbade också och fick jobbet gjort 🙂

Väl hemma sen hade våran käraste husse grillat åt oss, lite lördagsmys och sedan kunde jag inte låta bli. Är inne i ett sånt träningsflow just nu, att jag tar alla chanser jag får! Och eftersom Diva fortfarande är kvar så tar jag alla chanser jag får att träna henne just nu, hon har gjort grymt stora framsteg på dom här dagarna, och det är kul att se. Jag kan träna en liten envis hund, med en helt annan attityd och energi!

Titta bara, pass 1 idag:

Vi började på samma ställe som vi avslutade igår, men idag mycket säkrare i sin uppgift! Tryggare i sig själv lixom.
Mot slutet krav på att hon ska hålla den lite längre.

och sen pass nr2:

Mycket självsäkrare! Och nu VILL hon ta den, hon kastar sig efter den för att gripa. Skitkul att se!
Hon smyger till och med iväg och tar den, och sedan kunde jag även börja ställa jättesmå krav på att hon ska hålla den längre och längre.
Började även lägga på ”loss” idag, släppte hon den innan jag sagt ”loss” så blev hon utan godis, jag bara tog upp den och sträckte fram den igen utan att säga ett ord, skulle jag sagt något (oavsett tonläge) så skulle det påverka henne negativt, då hon är så otroligt känslig.

Kan lov att mina egna hundar blev inte utan uppmärksamhet 😉
Kelly håller på och lär sig ”sitta fint”, Vikki fick ett pass med ”backa” i fotgåendet och Lexie fick att självmant söka en rak fotposition. Och tänka sig, alla tre skötte sig galant! (Orkade dock inte filma detta, blir så himla mycket att redigera) 🙂

 

Träningsfredag

Idag har vi haft en sån där lugn fredagsförmiddag, med sovmorgon för att sedan baka lite frukostbröd och ta en lugn promenad med hundarna, lite extra solsken hade inte skadat men man kan inte få allt 😉 Var iväg och uträttade lite ärenden innan jag tog ett pass med Vikki och ankorna.

DSC_4063 - kopia

Vi fortsatte på att jobba med att gå ur balans, och även att ”sakta” betyder sluta flankera och omedelbart gå mot djuren och fösa dom rakt fram. Vilka framsteg vi gör! Idag syntes det hur hon faktiskt tänkte varje gång jag kommenderade henne åt höger och vänster, hur hon funderade över om hon skulle gå upp i balans eller ner mot mig, FRAMSTEG! Jag är grymt sugen på att köra hela helgen nu! Men i helgen måste jag faktiskt sköta mitt jobb, och ankorna ska få vila.

Avklarade ett arbetspass, och nyss ett litet träningspass med Diva. Hon har också gjort framsteg dom här dagarna!

Mycket bättre attityd, inte lika osäker och obekväm.
Använde mig också lite av konkurrensträning med hjälp av Kelly, och idag tog hon även apporten ur fingrarna på mig! 🙂

A Tiny Dog

Vi har blivit med chihuahua!
Eller ja, nästan i alla fall. Nästan blivit med och nästan en chihuahua.

Det är Lilla Diva som flyttat in hos oss tidigt igår morse då hennes matte tyckte det var dags att åka in till BB.

Jag tycker det är spännande att ta in nya hundar tillfälligt i flocken, det är då man får se hur väl ens egen flock fungerar. Nu känner dom Diva och har umgåtts en hel del med henne, men det blir en helt annan sak när hon ska vara här ett par dagar och utan sin matte, dom har ingen matte att vakta eller smöra för utan måste ”stå på egna ben”. Sen är det lite kul att träna dom också (med tillåtelse givetvis)! Man får en chans att träna en ny individ med nya beteenden och därmed blir det nya sätt att träna, utvecklas i sin roll som hundtränare!

Diva

Just nu tränat vi fysiken och apportering, att lära en liten hund att apportera är inte enkelt. Dels är munnen så liten, så man måste hitta lämpliga föremål att apportera. Nu gick det dock kanon med en vittringspinne i lätt-trä 🙂 Sen är det ingen kraft bakom apporten, jag är ju van att kampa rejält med mina och vill att dom ska slita apportbocken ur händerna på mig.. 3kg Chihuahua-mix klarar inte av det på samma sätt 🙂
Sen är inte småhundar någon naturlig bärare av föremål heller, så där ligger yttligare en svårighet!

Men skam den som ger sig! Diva blir nog kvar här 😉

Ps. Diva fick förresten en tvåbent lillasyster senare under dagen, en lite Jolene <3

Det går väldigt mycket negativ troll i Diva’s apporteringar. Så jag låter henne plocka apporten självmant och belönar alla frivilliga försök, men smygkräver också att hon ska hålla den längre och längre innan belöning.


Hon vänder bort om man håller i den, Men hon tar den frivilligt och ur öppen hand även om hon inte är helt bekväm.
Ska bli spännande att se vad hon tycker under morgondagens pass 🙂