Kategoriarkiv: Rallylydnad

RLD N & RLD F

Även lördagen tillbringade vi på klubben, hemmatävling i rallylydnad stod på agendan.

Med mig hade jag Vikki, Bella och Lexie. Jag tänker inte gå in närmare på deras respektive program men kort och gott kan vi säga så här:
Lexie – Var taggad, men inte riktigt på det vi skulle. Det blev en del skall, och en del peptalk och när jag gick av planen fick jag svar varför. Då Lexie löpte blev hon placerad sist på båda banorna, och hon som gått ut före mig hade helt glömt bort mig och gått till agilityplanen. Så medans jag gick så hörde Lexie att någon befann sig på ”hennes” agilityplan! Nu skyller jag inte på min medtävlande, vi har pratat och hon har bett om ursäkt och jag tar med mig att om vi ska tävla mer rallylydnad måste jag träna med lite störning från agilityplanen.
Lexie fick ett kvalificerat resultat på 92p och därmed titeln RLD N.
14249167_10153969437946234_615814314_n
Bella – Debuten i fortsättningsklass. Bella är för tillfälligt väldigt skendräktig och lite degig i huvudet, men hon försöker i alla fall. Bella’s stora problem är ”snurra” då hon måste snurra åt sin blinda sida och ”sitt-stå” då hon mer än gärna sitter kvar i fotposition. Men vi fick iaf 92p på den ena banan och ett kvalificerat resultat med oss hem. Nu måste jag få Bella att våga lita på sig själv och snurra åt vänster till nästa gång 🙂
Vikki – Min Bästa Vikki. Hon som alltid ställer upp på alla uppgifter jag kastar till henne, hon var så taggad och en fröjd att gå med. Första banan hade gett oss full pott om inte jag varit seg med mitt ”hopp”-kommando, Vikki hann inte vrida ut från fotposition och se hindret innan vi passerat. Andra banan blev 94poäng och delad klassvinst med våran klubb- och träningskamrat Blessie, domaren önskade lite mer ”rallylydnad” från våran sida och att jag skulle berömma henne mer.. Men Vikki viftar på svansen genom hela programmet för hon vet vilken belöning vi har i slutet, så det känns bra för oss!
Vikki blev RLD F i lördags 😀

14273399_10153969437976234_139852036_o

 

RLD N

Mina kära hundar.

I helgen som var befann jag mig på Rallylydnadstävling med Vikki och Bella.
På lördagen var vi på Edsbyns BK, första gången jag var dit och det blir garanterat fler gånger!
Det väntades två starter per hund i Rallylydnad Nybörjare. Bella gick all-in och drog till med 94p i båda klasserna, och en tredjeplats i båda.
Vikki och jag hade lite annat att jobba på, hon är så enormt samarbetsvillig så jag har ett litet krutpaket bredvid mig som inte riktigt kund förstå meningen med kopplet, i hennes ögon var det en leksak som hon ville ha och sen hade hennes matte vissa problem med en tempoväxling. Men det blev iaf 88poäng i båda, och iomed hennes två tidigare resultat så blev hon RLD N.

IMG_5163 - kopia

Söndagen tillbringades på Gävle BK, en väldigt trevlig klubb med stora ytor.
Dagen började med Bella i nybörjare, och ja det blev lite småmissar mest pga orutin med Bella fick godkänt och blev därmed också hon RLD N. Gävle var snälla och flyttade upp Vikki till fortsättning så kvällen innan läste jag på reglerna, och på morgonen gjorde jag dom momenten jag var osäker på. Vikki gick in och nu hade vi ju inget koppel att störa oss på så hon drog till med två godkända rundor även hon.

IMG_5200 - kopia

Undertiden vi tävlade Rallylydnad så befann sig Iza, Molly och Lexie i Frövi med My. För deras del stod agility på tävlingsschemat och jag har fått filmerna på Lexie och kan bara säga ”Wow!! Inga pinnar, men vilket samarbete och vilken hund hon är!

Jag har varit på utbildning i Stockholm med jobbet måndag-onsdag och hundarna har fått vila och återhämta sig, förutom Lexie då som blev kvar hos My där hon fått hänga med på deras liv och träningar. Idag har jag varit hemma och njutit av lugnet som är här i ”skogen”, imorgon väntas träning med hundarna! Som jag längtat!

14115581_1834789826751859_8995694165851981325_o

Ojdå

Jag är tävlingsmänniska. Jag älskar att tävla.
Jag tävlar dock inte för att vinna, även om det är väldigt kul! Jag tävlar för att jag tycker om allt runt tävling: att åka iväg, att träffa nya människor, att se andra ekipage tävla, få ett kvitto på min träning och det viktigaste: att ha kul med min hund!

Sedan spelar det ingen roll för mig VAD jag tävlar, jag tycker allt har sin charm! Så igår hamnade jag på en rallylydnadstävling, jag tänkte det kunde vara nyttigt för Vikki att få testa något nytt och variera våran elitlydnad mot något som för henne är väldigt basic som ex. rallylydnad nybörjarklass 🙂 Och för Lexie tänkte jag att det kunde vara bra för att lyfta henne på tävlingsplanen, att hon får positiva upplevelser där jag berömmer henne och visar henne genom en tävling där domare och publik står och tittar på henne, för hon är verkligen inte bekväm med tävlingssituationer. Så igår blev det ERFARENHETER för henne 🙂

Vikki såg väldigt paff ut när jag pratade med henne och berömde henne, hon måste trott att hennes matte ramlat och slagit i huvudet, HÅRT! Så det blev inte lyckliga seriösa Vikki jag tävlade med, utan det blev klassens clown-Vikki. Första klassen blev 87poäng och en 3e placering, vi fick 10poäng i avdrag för fel övning, Vikki var lite övertaggad och kastade sig fram i front för att sedan kasta sig tillbaka direkt i fotposition. Sedan var det ett koppeltugg mitt i där, för hon var het 😉
I andra blev det 99poäng och en klassvinst med kommentaren att vi var ett väldigt glatt och trevligt ekipage 😉

Vikki

Lexie var väldigt fundersam över vad vi var ute på, det var inte agility men inte heller lydnad. Det blev en del ljud, och hon var lite stressad av situationen. Men en sak är säker, hon älskar ordet ”front”. Men på något vänster lyckades vi ta oss runt med 86poäng, och en delad 4e plats.

Andra klassen hade hon landat lite, men fortfarande inte helt bekväm i rollen men mindre påverkad av människor runtomkring. Det blev 85poäng, då fröken började testa lite beteenden som att apportera en kon och studsa över skyltar och lite sånt 😉

Lexie

Så det blev alltså 2×2 kvalificerande resultat vi fick med oss hem,, och både jag och hundarna stillade vårat tävlingsnöje 🙂

 

Onsdagsmys :)

Kvällen har vi spenderat på klubben.
Det blev agilityträning först med Lexie och Molly, där jag och Lexie övade slalom utan bågar för att hon inte ska bli för bekväm med dom, jobba lite mer på muskelminnet. Blev automatiskt lite roliga svängar innan ingångarna också, hon är grymt rolig den där lilla svarta, som jag sagt förut. Avslutade med att träna blindbyten, något jag verkligen måste ha på henne för att ha en chans att hinna med!

Molly har gått på vila sen skadan, så idag var första gången hon körde agility sen dess så vi började lätta med några raksträckor och lite handling där hon ska söka upp den sidan där jag håller utan handen. Leksak i handen funkar inte på Molly, hon blir för låst på mig och leksaken. Lexie är tvärtom, hon älskar sin boll över allt annat med skulle aldrig i livet titta efter den, största orsaken är egentligen att hon är en hund med enormt mycket låsningar och hon har låst sig vid lusten att springa framåt.

Molly

Med Vikki jobbade jag på aktivitetshöjningar och -sänkningar, från att springa full fart till att vända fokusen totalt och jobba lugnt. Detta kan var svårt för många hundar, ex skickade jag henne ett par skick till rutan och sedan ska hon direkt när hon kommer tillbaka antingen gå ett fritt följ i långsam marsch (med pulsen rusande) eller en rak lång inkallning och sedan fokusera på att hålla positionen i en fjärrdirigering utan att dra sig framåt som dom gärna gör om dom är lite uppe i varv och laddar.
Och alltså, Vikki hon är helt underbar! Hon köpte min träning direkt och förstod vad jag var ute efter, hon var lite het dom första stegen i långsam marsch efter rutskicken i början. Men när jag belönat ett lugnt fokus där hon höll position ca två gånger så höll hon ihop jättefint dom andra skicken.

Den där hunden alltså, varje dag med henne känner jag mig lyckligt lottad.

Lexie fick även leka lite på Rallylydnadsplanen, och idag gick hon finare än någonsin. Var hon hittat all den där fokusen har jag ingen aning om, men skitbra gick hon! Och en sak är säker, kommandot ”Front” är helt klart hennes favoritmoment 😉

Augusti 2015

 

Tävlat

I Söndags bar det av till Rättvik för att tävla, i rallylydnad denna gång.

Jag var tävlingssugen, och eftersom det inte fanns några lydnadstävlingar i närheten den närmaste tiden så blev det att ta det som fanns. Vilket blev Rallylydnad. Jag har prövat på sporten, men den är inget för mig. Men tänkte det kunde vara ett bra tillfälle för Lexie att lära känna en tävlingssituation, och medans jag ändå skulle dit så anmälde jag också Thea. Fick med mig Malin med Diva, och hon tog även Kelly ett ”lopp”.

Kort och gått kan vi säga så här:
Thea Kom hem med två kvalificerande resultat. I ena avdrag för fel moment, då Thea bla. satte sig i en 270-sväng vänster, tant är väldigt stel i bakdelen och kan inte svänga så runt sig själv utan satte sig på stället. I det andra loppet gjorde jag en lite större sväng, det gav -3poäng. Vi fick kommentarerna: ”Otroligt följsam hund. Charmiga Tjejer” och ”Snyggt ligg! Fint Flyt & Sammarbete”.
Thea hade iaf jätteskoj! Och det var det viktigaste!

Lexie – Vi började träna förra helgen, och var fortfarande bara på stadiet ”Ligg” – Få en Godis, ”Gå fot två steg”-Gå en Godis osv. Tors-fredag körde jag övningar med fokus och störning och på onsdagen presenterade jag konerna för henne. Och från det läget gå in och köra en hel bana med ca15 moment innan godis är väl inte riktigt som man ska göra 😉 Men jag gick in med tanken att funkar det inte så rycker jag fram belöningen och bryter. Men Lexie kämpade på jättebra!
Det som var skönast att se var att hon inte var minsta brydd i det som hände runtomkring banan eller domaren, det enda som störde hennes fokus var det som hände i hennes omedelbara närhet, hon nosade lite på skyltarna, lite lätt på underlaget och eftersom vi inte ens tränat språng marsch så föll vi där, annars hade vi haft kvalificerande poäng 😉
Sedan fick hon ligga i tygburen med Thea och Kelly till nästa lopp, hon låg jättesnällt i buren! Inte minsta tendens till att försöka ta sig ur buren! Till andra loppet var hon dock trött, och banan hade förvandlats till en lervälling och vi har inte tränat sitt/ligg på dåliga underlag ännu.
Jag är Mer en Nöjd med Lexie’s presationer! (Med tanke på hur lite träning hon fått)
Våra kommentarer: ”Ni kämpade bra. Fint förararbete!” och ”Bra kämpat! Trevligt ekipage!”

Kelly – Började bra, och sen blev Kelly sig själv och spårade ur. Hon skällde, tappade fokus och var ja, sig själv.. Endast 3poäng blev det kvar när Kelly gick av banan. Så inte ens Rallylydnad passade Kelly… Men bra kämpat Malin! Jag ”hade strypt henne och burit henne till bilen” (inte riktigt så allvarligt som det låter, men ni förstår) 😉

Jag är fortfarande ingen rallylydnadsmänniska, visst jag förstår att det passar vissa människor och hundar. Men jag är inte en av dom människorna. Jag vill ha utmaningen som är i lydnaden, Petandet på detaljer och problemlösandet. Fanns även en del saker som jag inte gillade att se, men jag väljer att hålla dom för mig själv. Okej visst, jag kan tänka mig tävla mer rally i framtiden, men det är för hundarnas skull, inte min. Ex. för att aktivera Thea, eller för att sätta igång en ovan hund (då man kan prata med dom och skapa en positiv upplevelse på banan) eller nå sånt, om jag har tid!

 

Amanda tog ett par kort på oss. Men hon har inte haft möjlighet att maila dom till mig. Så dom får komma i ett senare inlägg.
Så vi tar någon bild från träningen tidigare i veckan.

Thea

Käraste

Diva