Kategoriarkiv: Lydnad

6 Månader

Grattis Willow, Wilse, Peggy och Whippe på 6månadersdagen!
Då är det bara 4 månader kvar tills ni får starta i lydnad och 12månader tills ni får starta i agility.. Ett gäng väldigt roliga valpar är det, som ärvt sidor av både sin mor och far. Energiska, samarbetsvilliga, lättlärda och helt galna ,precis som jag vill ha dom!

Wilse

Idag har jag jobbat större delen av dagen, och direkt jag kom hem slängde jag i mig lite middag och tog Lexie, Willow, Bella och Molly med mig ut på klubben och tränade agility. Lär ju passa på att träna så mycket utomhusaktiviteter det bara går nu innan snön kommer och stänger in oss 😉

Bella har tyvärr dragit på sig ett extra kilo så hon är lite tung, inte den optimala uppladdningen inför onsdagens tävling. Men hon får banta så många gram det går tills på onsdag, och hon ska bara springa ett lopp. Vi nötte lite fokus på kontaktfälten idag, dom kräver inte lika mycket av hennes kropp, även om hon fick några hinder också.

Lexie blev det fokus på U-svängar och att lyfta tassarna i dessa, hon jobbade på bra. Sen gjorde vi bara en enklare genom körare av balanshindrena och någon Jaakko-sväng.

Med Molly blev det bara självförtroende-övningar och fokus-övningar, så idag öste hon på som bara den. Utan självförtroende ingen fart 🙂

Sist ut blev Willow. Hon är en egoist som gärna behåller sina leksaker, så vi nöter på byteslekar i alla dess former, hon har en del låsningar som också måste låsas upp, men det tror jag vi löser när vi blir proffs på byteslekar!

Wilse och Vikki fick vara hemma och gå en lugn promenad med husse. Jag har världens bästa sambo, först maten på bordet när jag kom hem och sen ut och gå med dom hundarna jag inte tränade idag.

Willow

Men nu lär jag väl inta sängen och ladda inför morgondagen, hel ledig och den ska vigas åt hundträning och städning. Mina två favoritsysslor, eller iaf en av dom 🙂

 

 

 

Valpträning

Morgonpromenaden gick runt byn. Willow fick öva på ”by-lydnad” som jag kallar det, att hon ska kunna gå lös genom byn och hålla sig på vägen och inte springa in på folks gårdar oavsett störning. Jag hade henne i långlina som en nödstopp så att hon inte skulle få en chans att misslyckas. Hon skötte sig jättebra, höll sig på vägen mestadels av promenaden, och dom gångerna hon drog av vägen kom hon tillbaka direkt jag ropade, jobbar även med att hon ska skvallra på rörelser och det är något hon börjar bli väldigt duktig på!

För mig är det en viktigt detalj att jag kan ha mina hundar lösa i alla miljöer och att dom kommer när jag ropar, och för att detta ska bli möjligt måste jag även träna dom även på det. Som jag nämnt tidigare: Inget kommer Gratis.

Och nu när jag har två jämngamla valpar samtidigt för första gången måste jag vara noga med att träna dom var och en för sig, men sen också kunna träna dom tillsammans då deras största störning är just varandra. Vågar en vara olydig kommer den andra givetvis välja sitt syskon över mig, alla dagar i veckan! Jag kommer troligtvis aldrig kunna vara mer värd i deras ögon än deras egna Art. Målet är istället att dom alltid ska tycka jag är roligare än störningen!

Undertiden syster gick lös fick Wilse öva på att gå fint i kopplet och inte vilja springa efter syster, något även han klarade väldigt bra. Jag tränar alltså inte samma sak med dom samtidigt, men tränar dom gärna på olika saker samtidigt, det skapar stadga i deras beteende och bygger på deras störningstålighet.

På Måndag blir dom 6 månader, och nu börjar jag kunna kalla dom hundar. Dom har börjat mogna väldigt mycket i huvudet och vi kan börja sätta ingång deras träning på allvar, och jag kan börja ställa lite mer krav på dom!

Jag var ut och vallade lite med Wilse och Vikki på ankorna, och husse fick ta lite kort. Jag hade tänkt fräscha upp mina inlägg med lite nya bilder.. Men såklart glömde jag kameran hos mamma! Så det får vänta..

IMG_3786

Onsdag

Ett steg i rätt riktining!
Jag har kommit med på Online Kurs hos Klickerklok
Ämne: ”Hoppteknik, styrka och kroppskontroll är kursen för dig som vill göra din hund snabbare, starkare, säkrare och mer självsäker på agilitybanan, samtidigt som du förebygger skador och slitage. Du får många övningar, och obegränsat med snabb och personlig feedback i 14 veckor.”

”Men vad nu? Agility?” Tänker ni säkert, men detta är en kurs jag kommer ha nytta av även i lydnaden för att göra hunden mer medveten om sin kropp och tassar. Jag kommer även gå kursen med Lexie för att underlätta för My på agiltyplanen, och öka Lexie’s chanser att bli den vinnarhunden jag vet att hon är!

Gafnef Floda Juli 2016

Efter att ha jobbat hela dagen gasade jag ikväll hem, kastade i mig lite middag och åkte ut på klubben. Då det var träningstävling innebar det att det skulle vara lite mer folk på plats ikväll, så jag hade en chans att träna med störning.
Wilse fick träna på ”pubilkhäng”, dvs passivitetsträning. Hade honom i en tunn lina för att lära honom gå med mig (grunden för att senare kunna gå lös bland andra hundar och människor). Och han är en riktig drömhund när inte hans syster jagar på honom 😉
Willow och jag jobbade vidare på våra belöningslekar och återlämnande av leksaker, idag med nya störningar som var lite jobbiga men hon klarade problemen riktigt bra! Även Willow framfördes i samma tunna lina, och det är spännande att se vilken skillnad på attityd mot omvärlden det blir på hunden när tvåmeterskopplet inte sitter på 😉
Vikki det blev mest träning på fokus i fria följet, tillsammans med att jag håller på och flyttar om våran belöning för att få en ännu bättre position!

Då jag inte var på humör för agilityträning så fick Lexie en cykeltur runt skogen, bara hon och jag och inte ett koppel med oss. Världens lättaste Lexie <3

Nu sova så jag orkar jobba imorgon!

 

Nu Jäklar!

Det blev visst ytterligare ett inlägg!

Idag har jag varit ledig hela dagen och tagit den i precis min egen takt och gjort precis det lusten fallit på. Tillbringade ett par timmar ute på klubben bland annat, och tränat större delen av flocken.

Lexie – Vi tränade på den uppställda banan som fanns, bland annat jobbade vi på att hon inte får fortsätta springa när hon river ett hinder som hon inte borde riva, och det hjälper faktiskt. Jag känner Lexie mycket väl vid det här laget, och vet att får hon fortsätta springa efter att hon rivit ett hinder så river hon många fler för ”det är snabbaste vägen fram”. Rätt eller fel? Det beror helt på vilken typ av hund man har, det skulle tex. absolut inte funka på Bella, hon har långt ifrån den motivationen och drivet som Lexie har, så hon skulle tycka att ”då kan du göra det bättre” och gå därifrån.
Molly – Självsäkerhet i Slalom blev hennes pass. Satte på bågarna och bara öste från alla riktningar och kastade boll som en besatt galning, några vändor till på det här sättet så har vi nog jobbat upp en rejäl motivation och fart i slalomen, hon är självständig och missar sällan en ingång men saknar självförtroendet som krävs för farten.
Bella – Solen lågt högt så vi jobbade enbart på hennes kontaktfält på balansen, RC på Bella’s vis 🙂
Willow – Belöningsträning. Byte och återlämnande av leksaker. Hon tyckte det var en jättekul lek, och det gick mycket bättre än jag först trott!
Wilse – Vi skulle göra samma övningar som med Willow, men han har inte samma leksaksintresse som henne, så det slutade med att vi enbart tränade på kamplusten och på slutet kom han ingång riktigt bra. Avslutade med positionsträning, där är han sin mamma’s pojke 🙂

Vikki fick ett pass lydnad i skogen på kvällspromenaden, fritt följ och z-ätat och valparna fick ytterligare ett träningpass i forma av massor med inkallningsträning. Jag hade tänkt hinna med ett pass target-träning också, men tiden tog slut 🙂 Så vi skjuter på det till imorgon.

Nu skall jag sova, tidig arbetsdag imorgon.

IMG_4241

Long Time..

Oj, har det redan gått nästan tre veckor sen jag bloggade sist?

Tyvärr kommer det nog att se ut så ett tag framöver, mina arbetsdagar är väldigt långa då jag har ca 12mil enkel resa till jobbet i Borlänge och innan jag åker eller efter att jag kommit hem så måste jag hinna träna hundarna också. För tillfället är det ingen daglig träning för alla, men jag försöker!

Molly

Vad har hänt sen sist då?
Molly har blivit uppflyttad till hoppklass 2 efter att ha plockat två pinnar i söndags! I agilityklassen blir hon lite störd av balanshindren, då hon gillar när det flyter på och hon har inte hittat flytet på dom hindren ännu men vi tränar så kommer det!
Vikki har tävlat Elit lydnad. Inga poäng att skryta om, men jag blev några erfarenheter rikare och är supernöjd över helheten på vårat genomförande. Det är svårt att lyckas på den nivån av en sport där man är ensam när man tränar och det inte finns någon i den direkta närheten med erfarenhet som dom kan dela med sig av. Sedan har Vikki’s skada från vallningen inte läkt ordentligt så nu går hon på rehab hos Sandra på DogWorks.
Lexie har tävlat agility, inga resultat där heller men tävlandet gör att jag ser var hennes svagheter ligger, så jag kan åka hem och träna på dom.
Bella var så nära sin sista pinne i agilityklass 1, men jag drabbades av blodsockerfall och orkade inte trycka henne runt ett av dom sista hindren så det var helt mitt fel! Bella går nu på vila en dryg månad innan vi försöker igen.
Thea , min älskade Thea har fyllt 13år! Vi hade ett roligt kalas 🙂
Iza och Kelly, har mest bara hakat på. Iza jobbar bara på att hålla sig i form och Kelly är idag ganska nöjd med ett liv utan krav och träning.
Willow och Wilse lägger jag mycket tid på deras allmänlydnad. Willow har sen överfallet stora problem med hastiga rörelser runtomkring henne på promenader och träningar, så det jobbar vi så mycket jag kan med och inomhus där hon är trygg har vi börjat med lite grunder i lydnaden för att bygga på våran relation. Då Willow reagerar på rörelser så reagerar också Wilse, men har reagerar på ett annat sätt, han reagerar för att stötta sin syster och hjälpa henne bort med det som skrämmer henne så jag har dom isär så mycket jag bara kan för att dom ska skapa sig egna erfarenheter av allt som händer runtomkring.

Härnäst så fortsätter jag träna alla lediga stunder jag får, och hur två av mina hundars framtid ser ut ska jag berätta om i ett nytt blogginlägg snart!

Tårtkalas Thea 13år

När det som inte får hända, händer…

Efter att ha firat midsommar hela dagen igår så tyckte jag det var dags att ge hundarna lite uppmärksamhet idag, så jag åkte ut på klubben och umgicks en stund med husvagnsfolket och passade på att träna valparna en stund var. Sedan blev det lite lätt träning med Bella, Lexie och Molly.

Bella var märkbart påverkad av gårdagens värme och den som var på väg fram i förmiddags. Så vi körde ett kortare pass lydnad först och sedan lite lätt agility med lätt linjearbete och slalom.
Molly jobbade på jättebra med säkerhet i slalom, linjearbete och även lite lättare ”svängövningar” för att tighta in henne i svängarna. Efteråt blev det även ett pass lydnad med henne också, fotgående och ställande under gång. Hon är en så jäkla härlig hund!
Med Lexie tränade jag att hon ska ta slalomingången på första försöket och sedan stanna kvar i slalomen när jag springer ifrån henne, gör byten eller bara ramlar omkull 😉 Jag valde att använda bågarna i börjar och slutet för att hjälpa henne lyckas med uppgiften. Hon jobbade jättebra och utförde uppgiften som jag hade hoppats!

DSC_0387

Efter en sväng till affären så tänkte jag att jag passar på att stanna till på det lilla tivolit som är i stan och träna lite ljud och rörelse med valparna. Tog först ut Willow och hade väl bara hunnit 10meter från bilen och knappt närmat mig tivolit när det kommer en lös schäfertik springande och flyger på Willow. Jag hann inte se den komma då jag höll på att plocka upp lite godis och Willow hann ännu mindre se den då hon gick och tittade på mig. Den tacklade omkull henne i gruset och mitt enda fokus var att få upp henne då schäfern hade allt annat än vänliga signaler med sitt utförande.

Jag får upp henne i famnen och vänder ryggen åt hunden, ägarna och annat folk medans hon skriker av chock och låter henne skrika av sig utan att säga ett ord eller ge henne uppmärksamhet. Någonstans fann jag det lugnet inom mig att bara håll om henne, inte skrika åt varken hunden, ägaren eller bygga på hennes chock genom att börja ex. trösta henne, titta igenom henne efter sår eller liknande. Mamman till barnfamiljen som kom samtidigt kom fram till mig och frågade om det gick bra, all heder åt henne! När Willow lugnat ner sig och slutat hyperventilera så vände jag mig om och möter ägaren:
”Hon slet sig, hon såg nog inte ens att det var en valp förens hon redan kommit fram”
Vid det här laget hade kvinnans son/yngre pojkvän satt sig på hunden som dom kastat omkull på sidan några meter ifrån, där låg den och hyperventilerade och var upprörd. Hon frågade om det gått bra och jag svarade att jag ska kolla om en stund när vi kommit ur situationen, och sen började jag gå därifrån varpå kvinnan säger åt mig att ta henne och gå fram och låta henne nosa på schäfern undertiden den ligger där nertryckt. Jag svarade nej och att jag vill låta henne komma därifrån och glömma det som hänt, då säger kvinnan åt mig att jag kommer förstöra min hund och att den kommer bli rädd för andra hundar om den inte får komma fram och nosa på schäfern. Jag säger vänligt men bestämt att jag inte vill göra det, jag vill bara gå därifrån och leka upp Willow och låtsas som om ingenting har hänt. Kvinnan fortsätter hävda att jag kommer få problem med min hund hela hennes liv…?  Jag nämner att jag är instruktör och vet hur jag ska träna mina hundar varpå hon kastar ur sig ”Ja, då borde du veta bättre!”.
”ursäkta. Men om du håller koll på din hund och tränar på ditt sätt så tränar jag mina hundar på mitt sätt och åker och träffar lite snälla schäfrar som jag kan lita på” sa jag fortsatt vänligt men bestämt och gick därifrån..

Jag släppte ner Willow några meter längre fram och tog fram en hel näve godis och berömde alla kontaktsökande hon gjorde med mig med allt och lite till, svansen kom fram mellan benen ganska omgående och hon bjöd både på beteenden och hoppade upp på olika underlag och liknande. Hon hälsade även på en man självmant och jag lät henne vara lite ouppfostrad i det läget. Det blev bara en kort vända på några minuter då det gick åt väldigt mycket energi när hon blev påhoppad och jag ville inte att hon skulle bli trött och misslyckas i det läget. Gick samma väg tillbaka, och hon gjorde en båge precis där hon blev påflugen (då det luktade kiss och tömda analsäckar där). Hade jag haft mer godis och personerna med schäfern hade gått därifrån så hade jag gått ett par gånger fram och tillbaka där, men då schäfern fortfarande var kvar inom synhåll så valde jag att gå till bilen och äta lite mer godis.

Jag kan vara ganska glad att jag valde att ha Bella kvar i bilen, hade tänkt ta med henne ut som stöd ifall hon skulle tycka något var lite obehagligt. Hade jag haft henne med ut så hade vi nog slutat hos veterinären, då Bella hatar schäfrar och hon tvekar inte att svara på en inbjudan till slagsmål.

Är även lite tacksam för att jag valde att ta ut Willow först, visst hon har redan lite problem med hundmöten sen en tidigare incident och vi håller på och jobbar med det, och inte trygga Wilse, för två osäkra valpar är inte kul! Jag tänker inte måla fan på väggen, för om jag sänder ut negativa tankar och osäkerhet kommer vi säkert få problem med andra hundar. Så det är positiva tankar som gäller och redan imorgon åker vi ut på klubben och tittar på söktävlingar och lite lydiga schäfrar.

Hon har dock varit lugn hela eftermiddagen, inga överdriva beteenden eller annat. Dom har fått tugga märgben, leka och bara vara.

IMG_3829

ps. tog aldrig ut Wilse. dels då även jag blev trött i huvudet och dels för att jag inte vågade riskera att dom tappade kontrollen igen…

 

 

 

Träningstävling

I Måndags lämnade jag agilityhundarna hemma och tog med mig Vikki, Kelly och valparna till Rättvik då dom arrangerade en träningstävling i lydnad.

Planen var att jag skulle försöka hitta rutinen i Eliten, det är många moment som man ska komma ihåg och även att förbereda hunden rätt inför varje moment. Samt att vi behöver jobba på utförandet mellan momenten då hon gärna seglar iväg och drömmer om annat mellan momenten. Våra svagheter i momenten vet jag redan om så dom la jag ingen energi på, förutom dom som jag kände att jag kunde belöna upp!

Överlag så är jag nöjd, vi fick några bra bitar med oss hem och den största av dom var att hon satte dirigeringsapporteringen perfekt!

Kelly fick följa med och vara sällskapsdam samt även göra en platsliggning, där hon kröp! Har nog aldrig hänt förut, men som mycket annat så försvinner rutiner om man inte använder dom på länge och det var nog säkert ett år sen Kelly låg en riktig platsliggning om inte längre…

Valparna var med för lite miljöträning och Wilse hittade en ny kompis i den en månad äldre chihuahua-blandisen som också var där.

Willow

 

Tävlat!

Idag har vi tävlat jag, Vikki och Lexie, i lydnad.

För Vikki blev det årets första tävling, och vårat mål var att gå ut och känna på var vi ligger till i träningen. Och med resultatet i våran hand kan jag säga att vi ligger väldigt bra till, men vi behöver öva lite mer på våra rutiner, förberedelser och lite mer stadga i några momenten. Jag är dock mest nöjd över attityden i Fria Följet: Inte ett endast blicksläpp! Kontakten var kanon! Som jag slitet med den där fokusen, och nu höll hon den genom hela det 6-8minuter långa fotgåendet! Lika i Zätat, vilken kanonkontakt och stadga! Älskade Vikki!

Fjärrapporteringen som vi nollat i princip alla elit-tävlingar och är det vi lagt vårat krut på senaste veckorna funkade idag och gav oss poäng.
En del av småmissarna genom hela programmet var ett resultat av mig, jag var så nervös för årets första tävling att jag glömde bort att använda våra förberedelser och även om Vikki vet vad vi ska göra och gör det hon ska så blir det ändå en liten ostadighet i momentet.
Vi behöver RUTIN!

Hade en lång pratstund med en kvinna från Stockholm, och blev riktigt avundsjuk på hur dom hade det. Dom hade träningstävlingar en gång i veckan, och utbyte mellan klubbarna så att dom turades om att anordna. Alla fick öva på att kommendera och alla fick bli kommenderade. Det är sådanna här gånger jag känner hur fel man bor egentligen om man vill satsa, men samtidigt finns det inte en chans i världen att jag skulle flytta härifrån så jag får helt enkelt göra det bästa av situationen!

Lexie.
Dagens absolut sista hund, på en plan som vid det här laget förvandlats till en kokande gryta. Det är samma sak här: vi behöver rutin. Jag tog ut Lexie 2minuter för tidigt, så jag lyckades gasa upp henne och få henne fokuserad men kunde inte bibehålla det fram tills vi gick in på planen. Inga poäng att skryta med, men mitt mål var att skapa rutin och belöna henne som tusan på planen (oavsett genomförande, poäng etc.) bara för att hon ska bli bekväm där ute. Ur publikögon måste dom ju trott jag var dum i huvudet som sprang runt och var skitglad, klappade om hunden och stojade runt efter en 0:a. Men hon vet ju inte bättre: Om hon gör fel så vet hon inte hur momenten ska vara, så varför bli missnöjd?

Men jag erkänner, det är INTE lätt. För jag är också mänsklig, men jag får helt enkelt skjuta dom misslyckande känslorna åt sidan och tänka på att jag vet att hon kan när inte störningen är så stor och att vi måste öva mer och för att komma vidare måste hon trivas med det vi gör! Och det gör hon genom positiva upplevelser!

Så många erfarenheter rikare så är det nu att fundera ut hur vi går vidare härifrån, delmål och slutmål.

Du o Jag i Evighet

Tävlat :)

Idag har jag och Lexie tävlat lydnad ännu en gång.

Jag fattade beslutet i morse på promenaden att dagens mål med tävlingen var att vi skulle jobba fram en belöningsteknik mellan momenten, där jag gjorde allt för att belöna henne oavsett hur det gått för att hon skulle få en positiv upplevelse och därmed få mer attityd på planen i framtiden. Den målbilden skaffade vi eftersom Lexie varit halt i 1,5 vecka och jag inte kunnat träna henne alls i lydnaden, så med den uppvärmningen kunde jag inte kräva vare sig ett första pris eller att hon skulle genomföra alla moment.

Men jag är supernöjd! Jag gav verkligen allt mellan momenten för att belöna och berömma henne, och jag tyckte faktiskt hon tog det bra. Den enorma värmen som svepte in i fredags påverkade givetvis hennes genomförande en hel del, då hon är en värmekänslig hund. Jag skulle gett henne FitDog innan, men det glömde jag så klart bort. Tror jag också drabbades av solsting där. Men nu känns det bra, jag har fått lite mer ”hum” om hur vi ska bli ett team på tävlingsplanen, så nu ska jag bara skaffa mig en plan på hur vi ska jobba vidare härifrån.

Kändes iaf som en bra start på årets tävlingssäsong!

Lexie

 

Välkommen Sommar!

Tävlingssugen? Oja!

Vikki

Sitter och skummar igenom sommarens tävlingar och tänker ”Wow, vilken kanonsommar vi ska ha jag och hundarna!”.
Maj-tävlingarna är klara, nu är det juni-tävlingarna som ska planeras.

Innan kvällens valpkurs körde jag ett pass fjärrdirigering med Vikki, gick kanoners efter helgens hjälp! Tänk vad lite det kan behövas för att läsa flera månaders problem, man blir så lätt hemmablind. Lexie fick en genomkörare av hela Lk1, hon har fått fint fokus nu men behöver fortfarande mer uthållighet och stadga. Så morgondagen ska vi dels köra ett pass på kajen med lite störningar som vi alla tre behöver, och sen blir det ett kvällspass på klubben för den som känner för att haka på 🙂

Valparna har fått springa igenom agilitytunnlar ikväll igen, i lördags fick dom springa genom kort rak tunnel och idag avancerade vi till en böjd lång tunnel och samtliga hade kul med den. Även Lexie och Vikki var superglada över att hindrena var ute på klubben nu, några slalomskick så var dom nöjda och glada.

Agility? Det som jag inte längre ska satsa på? Nej det har jag inga planer på att satsa hårt på, MEN jag tycker agility är en utmärkt sport för valparna att träna när dom är små. Dels för att tunnlar och balanshinder bygger på deras självförtroende när dom lyckas med dom, och dels för att det kan vara en utmärkt ”externbelöning” att använda sig av i framtiden. Tycker även det är bättre för valparna att gå över balansbommen när dom fortfarande är små, än att få dom över som vuxna, Bättre dom tror att brädan krympt 😉 Att lära hundarna söka framåt på hinder är också nyttigt för att få dom att söka sig från föraren i lydnaden också, det är alltid lättare att få en hund att springa mot en tunnel än att få den att springa mot en kon. Sen vet man aldrig, någon gång kanske jag får för mig att starta agility för att jag har lust, och då har hundarna redan fått grundfärdigheterna i agilityn 😀 Eller om någon saknar hund och vill tävla, då har jag ett gäng till förfogande.

willow

Thea har iaf fått ett bad idag. Hann inte med Bella, så nu är det bara henne kvar sen har alla hundar fått sitt vårbad.