Tråkiga lydnadstävlingar..

När vi var ner till Sala på U-SM så hade vi jättetrevligt, och när det gick bra för någon av oss som tävlade så klappade vi händer och jublade, så som man gör för att visa att det såg kanonsnyggt ut. Men så får man tydligen inte göra på lydnadstävlingar..

Detta var vad jag precis läste på SHU’s hemsida (sammandrag från U-SM):

Flera som tävlade i de två högre lydnadsklasserna utsattes för stora störningar från några medtävlare och ett par åskådare, detta är helt oacceptabelt och i strid med SKK:s Grundregler paragraf 1:4. Skulle något liknande osportsligt inträffa i framtiden – vilket jag inte tror– kommer det bli konsekvenser direkt i form av anmälan till SKK.

Detta är grundregel 1:4
att i anslutning till prov, utställning eller
tävling inte agera på sådant sätt att det
påverkar andra hundars chanser till rättvis
bedömning och att inte heller uttala sig
nedsättande om andra hundar, funktionärer
eller deltagare.

och nu känner jag, Va fan!
Vi hade kunnat hejja på dom andra också om dom velat det, men nu gjorde vi inte det av den anledningen att vi inte vill störa dom andra tävlande. Visst kanske vi klappade händerna om dom fick en 10a, men det gör man väl på vilken annan lydnadstävling som helst? Iaf dom jag varit på..

Och nu vet jag att en av oss fick skit för att hon taggade sin hund med lite kamplek (knappt hörbara morranden) innan hon skulle in, men då befann hon sig uppskattningsvis 70-80meter ifrån hunden som tävlade. och det ska väl en ELIT-hund klara av? Eller är det så dålig mentalitet på lydnadshundarna?
och en annan av oss fick skit för att hon sprang på grusvägen 10-15meter utanför lydnadsplanen, men hon var inte den enda som sprang där då det var vägen mellan lydnadsplanen och agilityplanen..

Men tydligen lyckades vi göra detta när ”fel människa” var inne på planen..

Kanske dags att göra ett uppehåll på 10minuter mellan varje hund så att man hinner tagga igång sin hund innan man går in, utan risk för att störa den som tävlar innan?
och ha lydnad i ett ljudisolerat rum, där endast den tävlande får vara och den som ropar (obs! denne får inte vara förkyld, för då kan denne nysa och störa hunden! och skulle den nysa mitt i inkallningen måste den nysa på exakt samma ställe för varje tävlande! För att allt ska bli rättvisst)

När jag var ner till Borås på hundutställning (utomhus, dagtid) i början av sommaren fick jag lära mig att man får ABSOLUT inte använda blixten på kameran när man tar kort på hundarna i ringen, för dom kan bli rädda!!
Men snälla…!

Nej, Vart är hundsporten och hundaveln påväg?!

Kan tillägga att lydnadsdomaren tyckte att detta var JÄTTETREVLIGT när vi hejjade på varandra! En av dom roligaste lydnadstävlingarna han dömt!

 

och det tråkiga var att detta var typ det enda som stod om lydnaden! inga grattis till Nathalie som vann (vilket dom gjorde på alla dom andra sammandragen, agility, freestyle, handling och bruks)…

Nu hade jag velat skriva några arga opassande ord för att avreagera mig, men dom håller jag nog för mig själv 😉

6 reaktion på “Tråkiga lydnadstävlingar..

 1. iana

  Helt sanslöst! Om hundsporten ska se ut såhär så vill inte jag vara med längre! 🙁
  Det börjar ju bli riktigt fånigt!! Vad är nästa steg? Skyltar med ”silence” som golfen har inför sina puttar…
  Nä, trams!

  Svara
 2. Nathalie

  Var bra sugen på att skriva en rad jag också igår, men bet ihop. Dommaren (på U-SM) sa en rolig grej till mig när vi pratade om detta med Gula och Röda kort. Dom införde ju nyligen det i lydnaden och det kan delas ut vid oacceptabla beteenden inne på planen och då innebär det också, om du berömmer din hund för mycket mellan momenten… Han sa lite ironiskt till mig att jag ifrågasatte detta när det kom, det blir mer och mer som fotboll, vad kommer här näst? huliganerna? hehe, ja det var väl sådana vi var på U-SM en lindrig form av huliganer, men han var i alla fall road av det. Nej en riktigt rolig tävling som bjöd på otroligt mycket känslor, och jag hade en härligare känsla av denna tävling än jag hade när Tiffany fick sitt CH för stämningen var verkligen på top. Riktigt tråkigt att det finns dom som inte ser det så. Och jag kan inte annat än hålla med, hundarna i dom högre klasserna SKALL klara bra med störning, gör dom inte det… Är det bara att träna!

  Svara
 3. Malou

  Känns som ett stort skämt!
  Det har varit så mycket klagomål på stela och tråkiga lydnadstävlingar/människor, och att hundarna bara går utan att vara glada. Och hundar och förare väl är glada och positiva då ska man få skit. Känns inte vidare logiskt!

  Mellanmjölks svensk är det som gäller. Annars får man äta skit. Och får jag välja, väljer jag hellre att äta skit än att vara som alla andra.

  Och just ja, TACK för en trevlig helg 😀 !

  Svara
 4. Sabine

  Läste detta nu, och kan bara hålla med… Förjävligt att de inte nämner U-SM vinnaren i artikeln, är ju jättestort!!! Men var inte bara Nathalie och vi som hejjade som fick skit. Fick själv också en ”smäll” från som inte var på plats(inte i artikeln, även om det känns som en liten smäll), troligtvis för en del personer öppet skrev om vad de tyckte om våran placering (sist) jämfört med de andra och vissa var arga och sa det öppet, fast jag själv inte ens öppnat munnen,varför de skickar till mig, inte till de andra som skrev förstår jag inte, jag deltog bara med min hund(!). Tyckte att vinnaren var värdig vinsten då de har ett otroligt flyt. Mobbning kändes det som om jag säger så, vet att de inte skulle skriva samma ord till andra ekipage…….. Överlag är min motivation efter detta U-SM låg…
  Hunden som vinner LKElit på U-SM ska delta på SM, där om någonstans kommer det vara störning, menar de verkligen att om hunden störs av lite ljud på U-SM ska klara SM?!
  Hoppas de förstår att de gjort fel, ska vara glädjefyllt för 1000 på U-SM… Jag hoppas verkligen att de kan ta emot kritik, är genom kritik man kan förbättra, ska man alltid ha en prickfri yta så gräver man sin egna grav.
  Skönt att ventilera sig…
  Men var så härligt vid lydnadsringen, tänk om det alltid kunde vara såhär, tycker vi fortsätter med jubel vid lydnadsringen, hundsport ska ändå vara roligt :D!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *