Hur gör jag när det blir fel?

När vi tränar hund så tränar vi inte med robotar, vi tränar med levande varelser med egna känslor, beteenden och tankar. Med det vill jag ha sagt att precis vad som helst kan hända när man tränar hund.

Vad gör vi om det blir fel?
Jag har iakttagit många människor och många hundar genom åren, jag har sett mycket men det ska vi inte gå in på då jag sett saker som skrämmer mig.

Något av det första mina hundar lär sig är ”Tokigt!”, det är kommandot jag använder på mina hundar när det blir fel. Jag säger det med hög och pigg röst, inte superglad men definitivt inte arg! ”Tokigt” betyder helt enkelt = Nu blev det fel. Gör om, Gör rätt.
När vi tränar ska vi ha kul, finns ingen anledning till att ta tag i hunden, bli arg eller liknande. För blir det fel har vi antagligen inte tränat momentet ordentligt, men ibland blir det tokigt ändå, vi vet ju aldrig vad som rör sig i deras huvuden, Det blir helt enkelt Tokigt.

Av detta märker jag på mina hundar att dom blir aldrig ”deprimerade” eller ”går ner sig” när det blir fel, dom fortsätter jobba och ger allt vid nästa tillfälle för DOM vill lyckas, DOM vill ha sin belöning.

Positiv träning återspeglar sig i allt vi gör, i både träning och vardag.

Ibland kan jag dock använda mig av ett ”ahah”, mina hundar vet att det betyder ”Nu håller det på att bli fel, vakna till lite nu”. Det är ett kommando jag använder när dom VET vad momentet går ut på, men kanske seglar iväg i andra tankar. Direkt jag har sagt ”ahah” så kommer en belöning, oavsett vad vi håller på med bara för att dom ska svara så fint på det lilla. Det är helt enkelt ett hjälpmedel för dom, för att dom inte ska misslyckas utan hellre ha en chans att lyckas!

Men kom ihåg! Vi är inte heller några robotar, vi har också känslor och tankar. Även om vi vill vara den perfekta föraren för våra hundar så vet jag att ALLA tappar någon gång sitt humör och kanske blir arg, sur, irriterad och gör något som vi inte skulle gjort egentligen..

Lexiepex

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *